Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

DElfzijl, 10-03-2023

Voor de tweede keer deze week ontspint zich boven Nederland een interessante sneeuwsituatie. In het noorden van het land sneeuwt het al sinds gisteravond en in delen van Friesland, Groningen en Drenthe is al zo'n 2 tot 5 centimeter gevallen. De rest van Nederland lijkt later vanmiddag en vanavond aan de beurt te komen.
Nederland is al sinds gisteren in de ban van een klassieke luchtmassagrens, met in het zuiden zuidwestelijke winden en temperaturen tot 12 graden (Zuid-Limburg), en ten noorden van de grote rivieren oostelijke tot noordoostelijke winden en temperaturen tussen 1 en 3 graden. Ten zuiden van de lijn Haarlem - Assen is bijzonder veel regen gevallen. Op veel plaatsen kwam er in 24 uur tijd tussen 15 en 35 millimeter aan regenwater omlaag. De natste plekken zitten er al tegen 40 millimeter als etmaalneerslag aan. Ten noorden van die lijn viel vaker sneeuw en heeft zich in het noordoosten inmiddels een sneeuwdek opgebouwd.

Het bijzondere weer heeft te maken met een lagedrukgebied, dat vanmiddag over het zuiden oostwaarts trok. Er vooruit bleef de grens tussen het koude weer met sneeuw in het noorden en het zachte weer met regen in het zuiden op zijn plaats. Aan de achterzijde van de kern stak een sterke noordelijke wind op. Toen kwam de kou naar het zuiden en ging het overal nog een tijdje sneeuwen. Ook op plekken waar het eerst groen was, kon het toen even wit worden. Net zoals eergisteren, houden we de gebeurtenissen voor je bij in dit sneeuwblog.

18.35 uur:

De sneeuw trekt nu via het oosten het land uit. Daarna klaart het vanavond en de komende nacht op en gaat het flink vriezen. Morgen is een mooie dag met redelijk wat zon en nog een laatste winterse bui. Het wordt dan 5 tot 7 graden. Zondag kan weer wat regen of natte sneeuw vallen en dringt vanuit het zuiden een nieuwe portie zachte lucht binnen. Daarin kan het zondag in het zuiden alweer 10 en maandag misschien wel 15 graden worden.

Bedankt voor het volgen van ons sneeuwblog op deze bijzonder nawinterdag!

tweet

18.00 uur:

En deze prachtige foto, gemaakt door Regina Vastenhout op de zandverstuiving bij Hulshorst.

Foto gemaakt door Regina Vastenhout

Hulshorst

Een prachtig beeld van de zandverstuiving bij Hulshorst.

18.00 uur:

Een paar plaatjes uit Emmeloord van onze collega Robert de Vries.

Foto gemaakt door Robert de Vries

Emmeloord

Ondertussen bij Emmeloord
Foto gemaakt door Robert de Vries

Emmeloord

Ook bij Emmeloord. Het sneeuwt nog behoorlijk.

17.45 uur:

Ook Westzaan zag er pittoresk uit.

Foto gemaakt door Kees Jak

Westzaan

Ook Westzaan zag er pittoresk uit.

17.40 uur:

Een mooie set foto's uit Nieuwe Wetering.

tweet

17.10 uur:

Ook Egmond aan Zee is wit.

Foto gemaakt door Marja Bak-Aal

Egmond aan Zee

Ook Egmond aan Zee is wit.

17.00 uur:

Ook in Limburg is de wind nu naar het noorden gedraaid en is de koude lucht binnengestroomd. Het sneeuwt bijna overal. Tegelijkertijd bereikt de achterzijde van de sneeuwzone nu de kust, en zal het in het westen het komende uur geleidelijk ophouden met sneeuwen. In het oosten gaat het nog wat langer door. Het is lastig om een beeld te krijgen van de precieze hoeveelheden. Overal wit het wel aan, op veel plaatsen is het echt wit geworden en op de sneeuwrijkste plekken (afgezien van de de strook in het noorden waar eerder al sneeuw viel) ligt tussen 1 en 4 centimeter.

In Hoek van Holland heeft twee uurvakken lang een gemiddelde winkracht 8 gestaan, uit het noorden. Als het in één van die uurvakken ook voortdurend heeft gesneeuwd, mogen we dit een sneeuwstorm noemen. Maar dat laatste kunnen we niet bevestigen.

Opmerkelijk is dat het ook aan de kust in de sneeuw, met een wind van zee, rond het vriespunt was. Dat zijn voor maart behoorlijk lage temperaturen. Verder is het op de wegen door de sneeuwval inmiddels ook behoorlijk druk geworden.

tweet

16.55 uur:

Foto gemaakt door Reinout van den Born

Hilversum

Hilversum rond 17 uur.

We zijn in Hilversum weer een uurtje verder.

16.50 uur:

Garderen op de Veluwe in de sneeuw. Eén van onze meteorologen komt daar vandaan.

Foto gemaakt door Erik Bornkhorst

Garderen

Garderen op de Veluwe in de sneeuw.

16.35 uur:

Ook dichtbij zee sneeuwt het lekker door, zoals hier in Alkmaar.

Foto gemaakt door Leah van den Broek

Alkmaar

Ook in Alkmaar is het mooi wit.

16.15 uur:

De sneeuw jaagt door de duinen bij Zandvoort. Het filmpje is gemaakt door John Dalhuijsen.

video

16.00 uur:

De situatie nu, in Hilversum.

Foto gemaakt door Reinout van den Born

Hilversum

De situatie nu, in Hilversum.

15.50 uur:

Een windpaal op de Oosterschelde meldt even een windkracht 9 uit het noordnoordwesten. Een noord-noordwesterstorm dus. Hoek van Holland tekent de zwaarste windstoot aan met 93 kilometer per uur. Het is aan de kust in de sneeuwjachten nu geen pretje. Daarbij heeft Hoek van Holland ook al een uurgemiddelde van windkracht 8 te pakken. Het is dat het daar al niet al die tijd sneeuwde, anders hadden we ook nog een sneeuwstorm te pakken.

tweet

15.40 uur:

In Wolvega.

tweet

15.30 uur:

Foto gemaakt door Sandra Kulk

Hoenderloo

Boomschuim op een boom in Hoenderloo.

Sandra Kulk zag vanochtend in de regen op een boom in Hoenderloo iets heel opmerkelijks: boomschuim. Het ontstaat door nachtvorst, met overdag een temperatuur boven nul, in combinatie met langdurige of felle regenbuien. Dan kunnen in de boomschors spleten ontstaan. Die zorgen ervoor dat de sappen, die uit de bomen lekken, gisten en met het regenwater een chemische verbinding aangaan. Voor de aanmaak van het schuim zijn de saponinen (behorend tot de glycosiden) verantwoordelijk. Dit zijn natuurlijke stoffen die je voornamelijk in de schors van bomen en planten aantreft. Het betreft hier eencellige algen, meestal Pleurococcus vulgaris, oftewel boomalgen

15.25 uur:

In Hilversum sneeuwt het lekker door, maar meer dan wat drab op het gras blijft er nog niet liggen.

Foto gemaakt door Reinout van den Born

Hilversum

In Hilversum sneeuwt het lekker door.

14.55 uur:

In IJmuiden jaagt de sneeuw er mooi over. In Hoek van Holland staat net geen winkracht 9.

tweet

14.50 uur:

Ondertussen in Drenthe, nog steeds het hartland van de sneeuw.

tweet

14.30 uur:

Ook in Hilversum valt eerst ijsregen. Korte tijd later mengen zich de eerste sneeuwvlokken door de regen en de ijsregen heen. De neerslag is duidelijk in sneeuw aan het overgaan. In Hoek van Holland waait een stormachtige noordenwind, een windkracht 8. En die maakt het er voor het gevoel natuurlijk niet aangenamer op. Inmiddels sneeuwt het in Hilversum flink. Het is een bijna klassieke winterinval, en dat vanuit het westen.

14.10 uur:

Ook in het zuiden draait de wind op steeds meer plaatsen naar noordelijke richtingen. In Vlissingen is de temperatuur al tot 3,4 graden gedaald. In het westen van het land wordt door de regen heen nu ook de eerste natte sneeuw gezien, tot in Rotterdam aan toe. Hier en daar wordt ook ijsregen gemeld. In Noord-Holland sneeuwt het op veel plaatsen, maar blijft de sneeuw nog niet liggen. Uit Assen, waar het al veel langere tijd sneeuwt, wordt wel een sneeuwdek van 5 centimeter gemeld. Ook Texel is wit, tot op de stranden. De warmste plek van Nederland is Eindhoven. Daar wijst de thermometer 10,1 graden aan. In Den Helder (!) is het bij flinke sneeuwval maar 0,2 graden.

tweet

13.50 uur:

Intussen waait het flink. Vooral aan zee staat een krachtige tot harde (Hoek van Holland) noordelijke tot noordoostelijke wind. Op enkele plaatsen op de Noordzee worst een windkracht 8 gemeld.

13.45 uur:

In Assen begint het steeds harder te sneeuwen en ook in Nord-Holland zet de sneeuw door. Verder naar het zuiden valt nog altijd regen.

tweet

13.10 uur:

In Sheffield in Engeland is het wel heel erg tekeer gegaan.

tweet

tweet

12.50 uur:

Foto gemaakt door Weer.nl

Hilversum

Het radarbeeld van 12.40 uur.

Op het radarbeeld van 12.40 uur zijn twee neerslagbanden te zien. De een ligt van west naar oost over het noorden. Dit is de grens tussen de winterkou in het noorden en de veel zachtere lucht in het zuiden. De windsprong ligt net ten zuiden van de grote rivieren.

Het andere neerslaggebied, van Zuid-Holland naar Brabant, is het koufront. Hierachter stroomt iets minder zachte lucht het zuiden van het land binnen.

Daar waar de twee neerslaggebieden bij elkaar komen, ligt een punt dat in de meteorologie een occlusiepunt wordt genoemd. Daarop bevindt zich een zeer actief neerslaggebied, dat nu nog voor een groot deel op de Noordzee ligt. Het trekt de komende uren over het midden van het land naar het oosten. Tegelijkertijd gaat de neerslag daarbij in de loop van de middag in sneeuw over. Vanaf dat moment kan het ook op andere plaatsen wit worden.

Op dit moment valt sneeuw in Noord-Holland, Friesland, Groningen en een deel van Drenthe. In de rest van het land is het nog steeds gewoon regen. Verder lopen de temperaturen nu uiteen van 10,2 graden in Westdorpe tot 0,6 graden in Eelde. Intussen draait de wind in het zuiden van zuid naar west en neemt toe. In de rest van het land is de wind noordoostelijk en vooral aan zee af en toe krachtig, een windkracht 6.

12.40 uur:

In Sauwerd, in Groningen, ziet het er in de sneeuw mooi uit.

tweet

12.30 uur:

In Engeland is de sneeuw al voorbij. In de omgeving van Sheffield is meer dan 20 centimeter gevallen. De kinderen wijden zich er aan het bouwen van sneeuwpoppen.

tweet

11.55 uur:

In Roodeschool sneeuwt het flink en blijft de sneeuw ook op de weg liggen. Rond molen De Goliath, een stukje verderop naar het noordoosten, richting de dijk, ziet het er zeer winters uit. Er waait bovendien een sterke noordoostelijke wind.

Foto gemaakt door Jannes Wiersema

Roodeschool

Ook op de weg blijft de sneeuw liggen.
Foto gemaakt door Jannes Wiersema

Roodeschool

Rond molen De Goliath ziet het er winters uit.

11.40 uur:

De grens tussen de kou het zachte weer ligt over het noorden van Brabant en het zuiden van Zuid-Holland. In Arcen is het 11,9 graden bij een zuidwestenwind, in Stavoren sneeuwt het bij een stevige noordoostenwind en een temperatuur 0,5 graden.

Foto gemaakt door Pantera Huntjens

Simpelveld

Mooi en zacht weer in Simpelveld in Limburg.
Foto gemaakt door Chris Meewis

AssenSleetje rijden in Assen.

Bron: weer.nl