Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 10-03-2023

Een lagedrukgebied ligt vanochtend nog ten zuidwesten van Nederland, boven het Kanaal, en trekt later vandaag over het zuiden van ons land richting Duitsland. Ook ligt de grens tussen koude lucht in het noorden en zachte lucht in het zuiden pal boven onze omgeving en dat alles resulteert vandaag in grote verschillen tussen noord en zuid. In het noorden valt sneeuw bij temperaturen dichtbij het vriespunt en in het zuiden valt regen bij een graad of 10. Later vandaag neemt de kans op (natte) sneeuw ook in de rest van het land echter toe.
In het zuiden van het land wordt met een zuid- tot zuidwestelijke wind vrij zachte lucht aangevoerd. Gisteren werd het in het zuiden van Limburg al 12 graden en afgelopen nacht is het er niet kouder geworden dan een graad of 9. De neerslag valt daar dan ook in de vorm van regen. In het midden en vooral noorden van het land is de wind noordoostelijk en daar wordt juist koudere lucht aangevoerd. In het midden van het land zakte het kwik afgelopen nacht tot een graad of 2, met daar vooral regen en soms natte sneeuw, in het noorden lag de temperatuur dichtbij het vriespunt en daar viel sneeuw. Vooral in Groningen, Friesland en Drenthe werd het regionaal ook wit. De grens tussen de koude vanuit het noorden en zachte lucht vanuit het zuidwesten ligt dus precies over het midden van ons land.

Verdeling tussen noord en zuid

Ook vanochtend zien we die verdeling nog. Het zuiden van het land bevindt zich nog in zachte lucht, met daar eerst nog die zuidelijke tot zuidwestelijke wind en regen. De temperaturen lopen er snel op naar 7 tot 10 graden. Het midden en noorden van het land bevinden zich in de koudere lucht, met daar een stevige noordoostelijke wind en een mix van regen en natte sneeuw, en vooral in het noorden sneeuw die ook blijft liggen. Het is er gemiddeld een graad of 3 en vooral langs de noordkust kan de wind soms even krachtig zijn, 6 Bft.

Koudere lucht wint opnieuw terrein

Vanmiddag trekt het lagedrukgebied over het zuiden van ons land richting Duitsland weg en dan draait de wind bij ons overal naar het noordwesten. Koudere lucht stroomt vanuit die hoek steeds verder uit over ons land en duwt de zachte lucht terug naar het zuiden. De nieuwste weerberekening zijn daarin nog een stukje agressiever geworden dan aanvankelijk gedacht. In die koudere lucht zal de regen vanmiddag dan op steeds meer plaatsen overgaan in (natte) sneeuw en het meest actieve sneeuwgebied lijkt nu vooral over de provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel te trekken, mogelijk pakt ook Noord-Holland nog wat mee. In het noorden kan het al aanwezige sneeuwdek ook nog iets dikker worden, maar daar wordt het dan geleidelijk iets droger, en in het zuiden lijkt de koude lucht net te laat te komen, met daar vooral nog regen, mogelijk gemengd met wat natte sneeuw. Ook langs de westkust kan het dan even stevig waaien, met windkracht 5 of 6.

Lichte tot matige vorst

Gedurende de avond trekt een laatste winterse bui naar het oosten weg en wordt het in het hele land vrij helder. Onder een heldere hemel en met dan ook nog maar weinig wind koelt het vannacht vervolgens flink af. Het gaat op grote schaal licht vriezen en zeker op de plekken waar de sneeuw blijft liggen, kan het kwik tot -5 graden of lager dalen, ofwel matige vorst.

Eindelijk weer wat zon

Hoewel de dag morgen koud begint, is er wel meteen flink wat ruimte voor zon. Een uitloper van een hogedrukgebied schuift over onze omgeving en houdt storingen tijdelijk op afstand. Er valt nog een enkele winterse bui, maar de meeste plaatsen houden het droog. Ook in de middag komt de zon geregeld tevoorschijn en met een westenwind wordt het 6 of 7 graden.

Opnieuw regen en natte sneeuw

Vanaf zondag draait de wind weer naar het zachtere zuidwesten en trekt dan ook iets aan. Zachtere lucht stroomt dan weer onze omgeving in en duwt de koudere lucht dit keer terug naar het noorden. Deze overgang gaat wederom gepaard met flink wat neerslag. Eerst weer regen, maar in de koudere lucht er vooruit zal wederom een overgang naar (natte) sneeuw plaatsvinden. Dat is voorlopig de laatste winterse neerslag, want na het weekend gaat het kwik flink omhoog en valt vooral nog regen.

Bron: weer.nl