Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 09-03-2023

Tropische cycloon Freddy ontstond begin februari al in het zeegebied tussen Indonesië en Australië en trok vervolgens van oost naar west de Indische Oceaan over. Inmiddels dwaalt Freddy al weken rond in het zeegebied tussen Madagaskar en Mozambique, en heeft in beide landen enorme schade veroorzaakt. Komend weekend, in de nacht naar zaterdag, trekt Freddy opnieuw Mozambique in en dan bestaat hij precies vijf weken. Nog nooit bestond een vergelijkbare tropische cycloon of orkaan zo lang.
Begin februari ontwikkelde zich in het zeegebied tussen Indonesië en Australië een storm en in relatief korte tijd groeide deze storm uit tot een tropische cycloon. Op 11 februari bereikte Freddy boven het warme water van de Indische Oceaan gemiddelde windsnelheden van 215 kilometer per uur en werd daarmee ingeschaald in de vierde categorie op de schaal van Saffir Simpson. Niet lang daarna activeerde hij op zijn pas verder en wist toen enige tijd de zwaarste categorie aan te doen (de vijfde) met gemiddelde windsnelheden rond 250 kilometer per uur.

Twee keer boven land

Freddy trok met windsnelheden rond 230 km/uur en zware regenval net ten noorden van de eilanden Mauritius en Réunion langs en zwakte daarna geleidelijk iets af. Maar met ook toen een nog desastreuze wind en zware regenval trok de cycloon op 21 februari de oostkust van Madagaskar op, om kort daarna ook de kust van Mozambique aan te doen. Ondanks dat de cycloon twee keer boven land kwam, behield hij zijn tropische eigenschappen en activeerde hij boven het warme water van de Straat van Mozambique keer op keer weer.

Opnieuw richting Mozambique

Inmiddels dwaalt Freddy alweer lange tijd boven de Straat van Mozambique, het zeegebied tussen Mozambique en Madagaskar, en komend weekend trekt hij opnieuw de Afrikaanse oostkust op. Slechts twee weken na zijn eerste landfall maakt Mozambique zich op voor het zware weer dat Freddy wederom met zich meebrengt.

Einde van de cycloon?

Of dit vervolgens ook het einde is van de cycloon is nog niet zeker. De vorige keer dat hij de oostkust van Mozambique optrok, wist hij zelfs even het oosten van Zimbabwe te bereiken en draaide vervolgens toch weer terug over Mozambique richting het warme zeewater van de Straat van Mozambique, waarna hij opnieuw activeerde. De kans dat dit ook deze keer weer gaat gebeuren is relatief klein, maar het Joint Tyfoon Warning Center houdt Freddy nog wel goed in de gaten de komende tijd. Voorlopig lijkt hij af te zwakken tot een reguliere depressie.

Record verbroken

Wat wel zeker is, is dat er nog nooit eerder een gelijkwaardige cycloon zo lang heeft bestaan. Het oude record stond op naam van orkaan John, die in 1994 maar liefst 31 dagen bestond boven Stille Oceaan, in de wateren voor de kust van Midden-Amerika tot rondom Hawaii.

Huidige situatie

Vanochtend was Freddy nog een tropische cycloon, maar rond de middag is hij iets afgezwakt tot een tropische storm, gepaard met gemiddelde windsnelheden van circa 110 kilometer per uur en windstoten tot 140 kilometer per uur. Hij beweegt met een snelheid van ongeveer 13 kilometer per uur in noordwestelijke richting en naar verwachting bereikt hij in de nacht naar zaterdag de kust van Mozambique. Net voor de kust lijkt hij weer iets te activeren en dan heel kort toch weer even de status van cycloon te bereiken. Er staan nu waarschuwingen uit voor windsnelheden rond 140 km/uur en veel regen. Freddy komt dit keer iets noordelijker aan land in Mozambique dan de vorige keer, nu net ten zuiden van de stad Quelimane.

Bron: weer.nl