Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 08-03-2023

Dit liveblog is gesloten. Zodra het weer relevant is, pakken we al het sneeuwnieuws weer op!
Voor het zuiden van het land gold vanochtend code oranje, vanwege sneeuwval. In delen van Zeeland, Brabant en Limburg viel meer dan 5 centimeter, in de Limburgse heuvels meer dan 10 centimeter.

Het gebied waar het sneeuwt strekte zich vanochtend over de zuidelijke helft van het land uit. De noordelijkste begrenzing kwam iets ten noorden van de grote rivieren uit. Op de meeste plaatsen valt minder sneeuw, maar zijn regionaal wel hoeveelheden van 1 tot 3 centimeter denkbaar. Later vandaag wordt het even droog, maar vanavond en de komende nacht keert de sneeuw terug.

In het noorden van het land kan nog een lokale sneeuwbui voorkomen, verder is het droog en laat de zon zich geregeld zien. Het wordt in het noorden 6 graden. In de gebieden met sneeuw staat een maximumtemperatuur van 2 graden op de rol. Volg de gebeurtenissen van vandaag, vanavond en de komende nacht in ons sneeuwblog!

12.40 uur:

Wat komt er nog aan?

Er komt nog meer sneeuw aan. Later vandaag al, maar ook de rest van de week. Interessant is het om nu naar onze westerburen in Engeland te kijken. Daar sneeuwt het nu op grote schaal, en die neerslagzone komt vanavond en vannacht onze kant op. Het ziet er op het moment naar uit dat de meeste sneeuwval bij ons voor de donderdagochtendspits achter de rug is, maar dan kan er al weer een sneeuwdekje van een paar centimeter zijn ontstaan. Dit keer komt het waarschijnlijk in een strook over het midden van het land terecht.

MetOffice

12.01 uur:

De opbrengst van de ochtend

Inmiddels begint het sneeuwfront snel te verbrokkelen, en de temperaturen zijn overal tot boven nul gestegen. De zon probeert op steeds meer plaatsen door te breken. Vanmiddag zal het overal een tijdje droog zijn. In bijna de hele zuidelijke helft van het land heeft het een tijdje gesneeuwd. Op de Vaalserberg werd al ruim 10 centimeter gemeten, Brabant kleurde flink wit, en ook in Zeeland konden de meetlatten weer eens tevoorschijn worden gehaald:

Tweet Jos Broeke

11.42 uur:

Code oranje is beëindigd. Nog wel code geel, en vanavond nieuwe sneeuw op komst.

KNMI

11.30 uur:

Meteorologisch gezien is het natuurlijk al lente. Op de 'Beleef de Lente'-webcams van de Vogelbescherming zien we veel nesten en nestkasten in de sneeuw. In deze nestkast, waar je momenteel de sneeuw op kunt horen vallen, broedt een bosuil al bijna een maand op haar ei. Het kan nu elk moment uitkomen. Wordt het kuiken geboren in een witte wereld..?

11.15 uur:

Nope.

video

Video: Rob Beckers, Venray

10.58 uur:

Nog steeds kruipt de sneeuwzone richting het noorden. Ook in Utrecht zijn de eerste sneeuwvlokjes gezien, al is het nog niet veel. De komende uren neemt de intensiteit van de sneeuwval overal af.

10:50 uur:

Mooie videobeelden van Zuid-Nederland in een witte wereld!

10:26 uur:

Het gaat op meer plekken sneeuwen de komende dagen! Nu vooral nog een wit tapijtje zuid van de grote rivieren, maar andere delen van NL kunnen ook sneeuw verwachten. Hieronder zie je in de animatie wat we volgens de laatste berekening van weermodel ECMWF tot en met vrijdag kunnen verwachten.

10.10 uur:

Bij Roosendaal rennen de reeën door de sneeuw, ziet Francien Tax.

Foto gemaakt door Francien Tax

Roosendaal

Bij Roosendaal rennen de reeën door de sneeuw.

10.05 uur:

En dit is Landgraaf nu.

tweet

10.05 uur:

In het bos bij Vaals is het zwaar genieten.

Foto gemaakt door Chris Meewis
Vaals

10.00 uur:

In Zeeland sneeuwt het nu niet bepaald iedere dag. Zo ziet het er nu in Kloetinge bij Erica van leeuwen - de Bruijn in de tuin uit.

Foto gemaakt door Erica van Leeuwen - de Bruijn

Kloetinge

In de tuin bij Erica van Leeuwen - de Bruijn in Kloetinge.

09.45 uur:

Als ik lammetje was...

tweet

09.05 uur:

Op veel plaatsen in Zeeland, Brabant en Limburg begint het nu mooi wit te worden, met in de zuidelijke delen toch al tussen 1 en 3 centimeter sneeuw. In de Limburgse heuvels ligt al meer dan 5 centimeter. Ook grote delen van België hebben op dit moment een laagje sneeuw van tussen 2 en lokaal 5 centimeter. In de Ardennen ligt boven 400 meter op de sneeuwrijkste plaatsen al een laag van bijna 20 centimeter.

Verder naar het noorden in Nederland valt ook (lichte) sneeuw, zo'n beetje tot in het Rivierengebied. Daar zijn de hoeveelheden kleiner. Die grens kan zich nog een klein beetje verder naar het noorden verplaatsen, voordat de sneeuw in de eerste helft van de middag via het zuidoosten weer het land uit trekt. In de loop van de ochtend komt in de droge gebieden ook een einde aan de gladheid, door bevriezing van natte weggedeelten.

09.15 uur:

En Wittem ziet er ook prachtig uit. De foto is van Alex Rijbroek.

Foto gemaakt door Alex Rijbroek

Wittem

In Wittem is het winterse plaatje compleet.

09.15 uur:

In de tuin van Hans Janssen in Landgraaf is het winterplaatje nu compleet.

video

09.05 uur:

En deze uit Terneuzen.

tweet

09.00 uur:

Ondertussen in de gemeente Hulst in Zeeuws-Vlaanderen.

tweet

09.00 uur:

Het wisselvallige weer van de komende tijd is niet alleen goed nieuws voor de Alpen, waar er aan de noordkant weer een flinke hoeveelheid verse sneeuw bij komt, maar ook voor de stroomgebieden van de Rijn en van de Maas. Het water gaat stijgen.

tweet

tweet

08.55 uur:

Ook vorig jaar sloeg de winter in maart nog toe. Toen gebeurde dat op de laatste dag van de maand. Op 1 april lag er op de Veluwe plaatselijk 15 tot 20 centimeter sneeuw.

tweet

08.45 uur:

Ondertussen heeft het in de duinpannen van vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet in het noordwesten van het land weer behoorlijk gevroren. De meetopstelling op de Veluwe was deze keer het koudst. Het vroor er de afgelopen nacht matig, met op anderhalve meter een minimumtemperatuur van -7,4 graden.

Van de duinpannen was Bol-2 in het Bergensche bos opnieuw de koudste plek, met op anderhalve meter een minimumtemperatuur van -6,71 graden. Castricum was tweede met -6,54 graden en daarna volgde Santpoort, met -5,04 graden. Op een hoogte van 10 centimeter werd het in de duinpan bij Santpoort het koudst, met een minimumtemperatuur van -7,44 graden. Hier volgden Bol-2 met -6,88 graden en Santpoort met -5,63 graden.

Van de KNMI-meetstations was Eelde de koudste, met op anderhalve meter hoogte een minimumtemperatuur van -5,0 graden en aan de grond -7,9 graden.

08.20 uur:

Je zou denken dat winterweer in maart in Nederland, in het nieuwe klimaat, door klimaatopwarming niet meer mogelijk is. Toch komt het er nog regelmatig van. We schreven er kortgeleden een verhaal over. Je vindt het hier

08.15 uur:

Een sfeervol plaatje uit Deventer, van Marianne Steenbergen

tweet

08.10 uur:

Ook in Vlissingen sneeuwt het en wordt het langzaam een beetje wit.

Foto gemaakt door Anne-Marie van Iersel.

Vlissingen

Ook in Vlissingen sneeuwt het en wordt het langzaam wit.

08.10 uur:

Prachtig, de heuvels in Limburg. Nu al! Een foto uit Elkenrade van Hans Janssen.

Foto gemaakt door Hans Janssen

Elkenrade

Prachtig, de heuvels in Limburg. Nu al! Een foto uit Elkenrade van Hans Janssen.

08.05 uur:

De sneeuw rond Arnhem is afkomstig van een sneeuwbui die gisteravond al is gevallen.

tweet

08.00 uur:

Ook in Heerlen is het al mooi wit.

tweet

07.55 uur:

Deze winterse bui boven zee leverde wel een prachtig plaatje op.

tweet

07.55 uur:

Die buien van gisteren, overigens, gingen er af en toe flink op los.

tweet

07.50 uur:

Ook in andere delen van Nederland was het vanochtend wit, door de buien van gisteravond en de afgelopen nacht, en glad (door bevriezing van natte weggedeelten). Die gladheid, waarvoor het KNMI een code geel heeft afgegeven, verdwijnt in de tweede helft van de ochtend.

tweet

tweet

07.45 uur:

Een kort filmpje uit de omgeving van Vaals.

video

07.45 uur:

In Simpelveld zag het er aan het begin van de ochtend zo uit.

Foto gemaakt door Pantera Huntjens

Simpelveld

Een aangesuikerd Simpelveld.

07.20 uur:

De gebeurtenissen van de komende dagen hebben we in een verhaal alvast even op een rij gezet. Dat verhaal vind je hier.

Foto gemaakt door Martin

VaalsIn de omgeving van Vaals lag vanochtend al flink wat sneeuw.

Bron: weer.nl