Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 07-03-2023

In het zeegebied tussen Madagaskar en Mozambique zwerft een zeer bijzondere cycloon rond. De storm met de naam Freddy bestaat al ruim een maand en is in de tussentijd heel het bekken van de Indische oceaan overgestoken. Slechts drie andere stormen hebben hem dat in het verleden voorgedaan. Freddy is intussen ook al twee keer aan land gegaan, in Madagaskar en in Mozambique. Inmiddels ligt de storm weer boven zee. Zondag lijkt het systeem voor de tweede keer in Mozambique aan land te gaan. De cycloon is dan waarschijnlijk aangesterkt tot een orkaan van de eerste of tweede categorie.
Foto gemaakt door Meow / Wikipedia
Het pad van Freddy sinds zijn geboorte.

Omdat Freddy al zo lang bestaat, is het systeem inmiddels eigenaar van meerdere records. Zo is het de enige tropische cycloon ooit waarvan we weten dat hij door vier keer door een periode van snelle intensificatie is heengegaan. Daarnaast is Freddy het systeem dat als cycloon op het zuidelijk halfrond, voor de hele periode bij elkaar opgeteld, de meeste energie heeft gegenereerd. Nog nooit eerder ook was er op de Indische Oceaan een storm die zo lang betond (en dus nog steeds bestaat) als Freddy. Straks al meer dan 5 weken.

Ontstaan op 4 februari

Freddy ontstond op 4 februari 2023 in het zeegebied tussen het noorden van Australië en Indonesië. De storm nam snel in kracht toe en werd een categorie 4 orkaan (cycloon). Daarna trok Freddy de Indische Oceaan op, waarna de cycloon nog wat verder intensiveerde. Rond 19 februari was hij op z’n sterkst. Op dat moment was het een categorie 5 orkaan.

Nadat de cycloon ten noorden van Mauritius en Réunion langs getrokken was, werd Freddy minder sterk. Als een ‘gewone’ tropische cycloon kwam op 21 februari in het oosten van Madagaskar voor de eerste keer aan land, in de buurt van Mananjary. Tijdens zijn tocht over het bergachtige binnenland van Madagaskar zwakte Freddy verder af, maar bleef als ‘gewone’ depressie wel in leven en trok verder naar het westen.

Opnieuw een tropische storm

Toen Freddy op 22 februari boven de Straat van Mozambique, het zeegebied tussen Madagaskar en Mozambique, terechtkwam, herpakte de cycloon zich. Binnen de kortste keren ontwikkelde Freddy zich weer tot een tropische storm, om in de periode daarna verder aan kracht te winnen. Vlak voordat de cycloon in Mozambique aan land ging, nam de kracht weer af. Als een tropische storm trok hij op 24 februari, aan het begin van de middag in de buurt van Vilankulos Mozambique binnen. Op zijn weg westwaarts zwakte Freddy opnieuw af tot een ‘gewone’ depressie, maar bleef nog altijd in leven.

De restanten van Freddy keerden om, om een dag of 5 later op 1 maart opnieuw boven de Straat van Mozambique terecht te komen. Een dag later popten rond de kern van de depressie zware onweersbuien op, die het systeem in kracht lieten toenemen. Voor de zoveelste keer in zijn bestaan werd Freddy een tropische depressie. In de avond van 2 maart werd opnieuw een waarschuwing voor het systeem uitgegeven. En inmiddels staat de teller al op 50 waarschuwingen, sinds de geboorte van Freddy op 4 februari.

Voor de tweede keer naar Mozambique

Inmiddels is Freddy weer tot een sterke tropische storm uitgegroeid. Het systeem, dat heel klein is, ligt nu bij de zuidwestkust van Madagaskar. Het leek er even op dat de storm daar voor de tweede (en in totaal derde) keer aan land zou gaan, maar dat is niet gebeurd. Inmiddels volgt de cycloon een noordwestelijke koers die hem in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw in de buurt van de kust van Mozambique brengt. Tegen die tijd is Freddy waarschijnlijk tot een orkaan van de eerste of tweede categorie aangesterkt en bestaat dan al ruim 5 weken. Dan is het afwachten of dit zijn laatste kunstje zal zijn.

Bron: weer.nl