Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 06-03-2023

De overgangszone tussen winter in het noorden en lente in het zuiden zwabbert de komende dagen steeds in de buurt van of zelfs boven ons land heen en weer. De neerslagzone die erbij hoort, kan – afhankelijk van de temperatuur – zowel regen als sneeuw brengen.
 
De afgelopen nacht al viel in het noordoosten een beetje sneeuw. Hier en daar werden de mensen er vanochtend in een witte wereld wakker. Op andere plaatsen waren het regenbuien die overtrokken. Ze horen bij één van de vele storingen die de komende tijd, door het overgangsgebied tussen de koude en de zachtere lucht heen, over Nederland zullen trekken. Het weerbeeld ziet er voorlopig dan ook sterk wisselvallig uit.

Vandaag buien

De buien van vandaag horen bij een storing die een tijdje boven het midden van het land lijkt stil te gaan liggen. Het zijn vooral regenbuien, maar in het oosten kan er ook natte sneeuw tussen zitten. Verder is het op de meeste plaatsen bewolkt, maar kan vooral in het noorden ook de zon er even doorkomen. Er waait een matige wind, meest uit het zuidwesten, maar in het noordwesten en noorden is de wind eerst nog een tijdje noordelijk.

Vanavond dringt een volgende storing vanuit het noordwesten het land binnen. Uit de bewolking valt dan vooral regen, al is het later in de nacht in het noordoosten en oosten niet ondenkbaar dat zich opnieuw ook natte sneeuw door de regen heen mengt. Het kwik daalt in het noordoosten tot dichtbij het vriespunt, in het zuiden wordt het niet kouder dan ongeveer 4 graden. Verder komt in het Waddengebied een af en toe harde zuidwestelijke en later westelijke wind te staan. In de rest van het land is de wind minder sterk.

Morgen regen en sneeuw

Morgen ligt de regenzone nog boven de zuidelijke helft van het land. Omdat de aangevoerde lucht in de middag en avond kouder wordt, kan de neerslag op steeds meer plaatsen ook in sneeuw overgaan. Vooral in het zuiden van Limburg kan die sneeuw blijven liggen. Verder naar het noorden komt de zon er af en toe door, maar drijven vanaf de Noordzee ook steeds meer sneeuwbuien het land op. Vooral later in de middag en in de avond kunnen ook die het plaatselijk wit maken. Het wordt morgen maximaal 4 of 5 graden, maar in gebieden met sneeuwval liggen de temperaturen maar net boven het vriespunt.

In de nacht naar woensdag trekt de neerslag even weg en komen er opklaringen. Omdat er maar weinig wind is, daalt het kwik snel. Op veel plaatsen gaat het een aantal dagen vriezen, op de koudste plaatsen is matige vorst met een temperatuur beneden -5 graden ook niet ondenkbaar, zeker als er wat sneeuw is blijven liggen. Woensdag overdag wisselen wolken en de zon elkaar af en valt een enkele winterse bui. Een gebied met sneeuw boven België zou later het zuiden van Nederland weer in kunnen trekken. In Limburg wordt het bij dit alles niet warmer dan 3 graden, in het noorden kan het nog 6 graden worden.

In het weekend even zachter?

Ook de nacht naar donderdag verloopt koud, donderdag overdag komt de zon er geregeld door en kan in het zuiden nog een beetje neerslag vallen. Het wordt dan 6 of 7 graden en er waait een zwakke tot matige oostelijke wind. Vrijdag en zaterdag doet zachte lucht vanuit het zuidwesten opnieuw een poging om de koudere bij ons – in elk geval tijdelijk – te verdrijven. Nieuwe neerslaggebieden trekken dan over het land met vooral in het noorden nog steeds kans op sneeuw. Vooral in het midden en zuiden lopen de temperaturen even flink op en kunnen dubbele cijfers worden gehaald, in het noorden is dat nog niet zeker.

Na de eventuele temperatuuropleving rond het komende weekend, lijkt het kwik in de week daarna toch opnieuw omlaag te gaan. Het blijft daarbij flink wisselvallig.

Bron: Weer.nl