Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 04-03-2023

Na een lange periode van extreme droogte heeft de Amerikaanse staat Californië de laatste maanden al te maken gehad met serieuze neerslag. Afgelopen week zorgde een lagedrukgebied opnieuw voor enorme hoeveelheden regen en sneeuw, met name in de zuidelijke helft van de staat.
In het Mountain High Resort - ten noordoosten van Los Angeles - is de afgelopen 7 dagen maar liefst 252 centimeter sneeuw gevallen. In de lager gelegen gebieden viel voornamelijk regen. Ook daar waren de neerslaghoeveelheden erg fors met 50 tot 250 millimeter. Zeer welkome neerslag ten aanzien van de droogte, maar het zorgde uiteraard ook voor enige overlast. In de county Los Angeles werd voor het eerst sinds 1989 een waarschuwing voor een 'blizzard' afgekondigd.

Twitter

Winter zeer nat

De afgelopen 90 dagen - grofweg de meteorologische winter - zijn in grote delen van Californië zeer nat verlopen. Vooral in de hoger gelegen gebieden viel tussen 400 en 700 mm neerslag meer dan gemiddeld. Ook in miljoenensteden als Los Angeles en San Francisco viel de afgelopen 90 dagen met respectievelijk zo'n 450 en 650 mm ongeveer het dubbele van normaal. Ongeveer een derde van de hoeveelheid in Los Angeles viel in de laatste 7 dagen.

Foto gemaakt door NASA

Californië, VS

Vergelijking satellietbeeld Californië tussen 8 maart 2022 (links) en 3 maart 2023 (rechts). Niet alleen ligt er dit jaar veel meer sneeuw, ook ziet het er groener uit doordat planten minder last hebben van de droogte.

Die zeer grote neerslagsommen vormen een groot contrast met de afgelopen winters. Waar in San Francisco de afgelopen 90 dagen ongeveer 650 millimeter regen viel, was dat in de voorgaande 3 winters slechts tussen 180 en 280 mm. Het is dan ook niet vreemd dat het satellietbeeld van gisteren er in Californië er niet alleen witter uit ziet (meer sneeuw), maar ook groener (minder droogtestress bij vegetatie).

Ondanks neerslag nog altijd problemen

Ondanks de vele regen tijdens de winter zijn de problemen in het westen van de Verenigde Staten nog niet voorbij. De neerslagtekorten zijn jarenlang zo groot geweest, dat één (zeer) nat seizoen eigenlijk maar een druppel op een gloeiende plaat is. Meer dan driekwart van Californië heeft nog altijd te maken met abnormaal droge omstandigheden, een kwart van de staat zelfs met ernstige droogte.

Foto gemaakt door U.S. Drought Monitor

Californië, VS

Nog altijd is het in 83% van Californië abnormaal droog (geel) en in 25% van de staat is zelfs sprake van ernstige droogte (oranje).

Ook de stuwmeren - die de watervoorziening in het westen van de VS moeten garanderen - zijn allesbehalve vol. In de iets noordelijker gelegen staat Oregon staat het waterniveau in veel reservoirs op een (bijna) recordlaag niveau. De laatste twee weken is de vulgraad van de stuwmeren met hooguit 1 of 2 procent gestegen. Er moet dus nog veel meer regen vallen om de problemen te doen verdwijnen. Het goede nieuws is dat er de komende 2 weken tussen nog eens tussen 75 en 200 mm neerslag wordt verwacht in de noordelijke helft van Californië en in Oregon.

Bron: weer.nl