Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 03-03-2023

Het wordt de komende dagen in Nederland geleidelijk wisselvalliger en kouder. Vandaag is de overgangsdag. Hebben we vooral in de ochtend op veel plaatsen nog met laaghangende bewolking en in het noorden en westen regionaal ook met mist te maken, later op de dag komt de zon er beter door. Het wordt daarbij 7 tot 9 graden.
Het weer staat nog onder invloed van een hogedrukgebied waarvan het centrum in de buurt van Schotland ligt. Het trekt vandaar vrij snel naar de regio IJsland/Groenland en zet aan zijn oostflank de poorten open voor de afstroom van duidelijk koudere, maar ook onstabielere lucht. Die koudere lucht stroomt in het weekend vanuit het noorden binnen.

Vandaag nog even stabiel

Vandaag hebben we er nog niet mee te maken. Het is nog één keer een stabiele dag met de meeste zon gedurende de middaguren. Het blijft droog en de noordoostelijke en later noordelijke wind is niet sterker dan een windkracht 1 tot 3. Later in de middag en in de avond worden de wolken dikker en breiden zich verder over het land uit. Vannacht is het dan ook overwegend bewolkt en wordt het niet kouder dan tussen 0 en 4 graden. Tegen de ochtend kan in het noorden uit de bewolking een beetje regen vallen.

Die regen hoort bij een zwakke storing die ons land morgen passeert. In de ochtend heeft vooral het noorden van het land ermee te maken, in de middag is dat het zuiden. Veel regen wordt tijdens de passage van de storing niet verwacht, maar het kan wel een tijdje druilerig zijn. Voor de zon lijkt er morgen geen of nauwelijks ruimte. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige en mogelijk krachtige noordelijke tot noordwestelijke wind en de temperaturen komen in de middag op de meeste plaatsen op 7 of 8 graden uit.

Zondag in de koudere lucht

Zondag stroomt wat koudere lucht over Nederland uit. Zowel in de nacht als overdag kan een enkele bui vallen, mogelijk met korrelhagel. Later op de dag zou zich, vooral in het noordoosten van het land, ook wat natte sneeuw door de neerslag kunnen mengen. Lijken de meeste buien gedurende de ochtenduren te vallen, in de middag heeft de zon de meeste ruimte. De noordwestelijke wind is matig en het wordt 6 of 7 graden.

Volgende week wordt de aangevoerde lucht nog wat kouder. Vooral dinsdag, woensdag en donderdag, als in de koude lucht vanaf de Noordzee een lagedrukgebied dichterbij komt, zijn de buienkansen vrij groot en kan het, als alles op de juiste manier samenvalt, regionaal ook langer aanhoudend sneeuwen en misschien zelfs even wit worden. In de nachten vriest het tijdens opklaringen licht, en op plaatsen waar mogelijk sneeuw ligt misschien ook wel even matig, en overdag wordt het vaak niet warmer dan tussen 3 en 6 graden. En op plaatsen waar winterse neerslag valt, komen de temperaturen nog wat lager uit.

Tegen het einde van de week zachter?

Tegen het einde van de week probeert zachtere lucht vanuit het zuiden de koude bij ons te verdringen, maar het is nog onzeker of dit ook echt gaat lukken. Op de overgang bevindt zich een neerslag die zowel regen of sneeuw kan brengen.

Er zijn berekeningen die de zachte lucht niet tot Nederland door laten dringen en in dat geval valt het met de neerslag mee. Andere berekeningen laten de zachte lucht wel tot boven ons land komen. Als dit gebeurt, komt de neerslag wel. Mocht de zachte lucht winnen, dan kan het in het weekend lokaal 15 graden worden. Een meerderheid van de modelberekeningen kiest er vooralsnog voor om de koude lucht in Nederland te laten blijven. In dat geval houden de lage temperaturen van de komende week natuurlijk nog wat langer aan.

Bron: Weer.nl