Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-03-2023

Hoewel de temperaturen de komende tijd laag voor de tijd van het jaar blijven, verandert het weer wel. Het zonnige en droge weer van de laatste dagen maakt plaats voor een bewolkter en uiteindelijk ook wisselvalliger weerbeeld, met vooral volgende week winterse buien. Het kan dan regionaal ook zomaar even wit worden.
Vandaag zien we de zon op veel plaatsen nog wel. Alleen in het noorden is het eerst grijs en komt plaatselijk mist voor. Later vandaag breekt ook daar de zon weer steeds beter door. De noordoostelijke wind is matig, aan zee soms vrij krachtig en de temperaturen lopen vanmiddag uiteen van 7 graden op de Wadden tot 10 in het zuiden.

Opklaringen en wolkenvelden

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen, in het noorden komen opnieuw ook wolkenvelden voor. Verder kunnen in de regio’s met opklaringen plaatselijk mist en laaghangende bewolking ontstaan. De wind draait naar het noorden en in de opklaringen gaat het opnieuw een paar graden vriezen, tot -3 graden op de koudste plekken.

Morgen beginnen we op veel plaatsen bewolkt en hier en daar nog mistig. Later in de ochtend en in de middag breekt op steeds meer plaatsen de zon af en toe door, al lukt dat waarschijnlijk iets minder goed dan vandaag. Het blijft nog wel droog en bij een zwakke tot matige noordenwind wordt het net als vandaag tussen 7 en 10 graden.

Vanaf het weekend verandering

Vanaf het weekend verandert het weer verder. Doordat de wind noordelijk tot noordwestelijk blijft, komt via de Noordzee steeds koudere lucht onze kant op. Daarin ontstaan vaker buien, die zaterdag ons land al kunnen bereiken, al zijn het er dan nog niet veel. Wel overheerst de bewolking en komt de zon er maar mondjesmaat door. De buien die vallen, zijn nog regenbuien. Verder waait er een matige, aan zee soms vrij krachtige noordwestenwind en schommelen de middagtemperaturen rond 8 graden.

Zondag is de bovenlucht zo koud dat behalve regenbuien ook buien met een winterse lading kunnen voorkomen, zoals korrelhagel of natte sneeuw. De noordwestelijke wind is net als zaterdag matig tot vrij krachtig, kracht 3 tot 5 en tussen de buien door kan ook de zon zich af en toe laten zien. Terwijl de nachtelijke temperaturen in het weekend niet of nauwelijks beneden het vriespunt komen, wordt het zondag overdag niet meer warmer dan ongeveer 6 graden. En dan zitten we onder normaal voor deze periode.

Temperatuurdaling zet verder door

Volgende week zet de daling van de temperaturen in de bovenlucht verder door. De kans op winterse buien lijkt de hele nieuwe week dan ook groot. Vooral als in de koude lucht boven de Noordzee storingen ontstaan en die over Nederland trekken, kan de buiigheid af en toe flink opleven. Veel van die buien zullen winterse neerslag met zich meebrengen en zelfs een klap onweer is niet helemaal uit te sluiten. Vallen de buien in de avond of nacht, of komen ze in actieve clusters voor, dan kan het zelfs een tijdje wit worden. Dat geldt natuurlijk vooral voor de hogere delen van Nederland. Het weer krijgt daarmee winterse trekjes.

Klaart het in de nachten eens op, dan kunnen de temperaturen gemakkelijk tot onder het vriespunt dalen en is zelfs matige vorst niet uitgesloten. Overdag kan het in de opklaringen tussen de buien door nog tussen 4 en 6 graden worden, maar tijdens buien daalt het kwik richting het vriespunt. Al met al maakt de lente dit jaar dus een koude start.

Bron: Weer.nl