Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-02-2023

De schoolvakantie in februari is landelijk ieder jaar opgedeeld, onder andere vanwege Carnaval. Voor het zuiden van het land breekt het laatste weekend van de carnavalsvakantie aan, maar Midden en Noord-Nederland beginnen nu juist aan hun krokusvakantie. En dat belooft een zonnige maar ook koude start te worden.
Op deze gure vrijdag vertrekken vele Nederlanders voor een vakantie in binnen- en buitenland. Wintersporters krijgen op weg naar de Alpen te maken met regen en vertragingen op Duitse snelwegen en moeten rekening houden met sneeuwval in de bergen. In eigen land vallen buien maar breekt vandaag vanuit het noorden al af en toe de zon door. Dit is alvast een voorbode van de verbetering die dit weekend verder doorzet.

Eerste helft van de week

Het waait stevig en er vallen nog een paar buien, maar die raken we al vroeg in het weekend kwijt. Zaterdagochtend kan er vooral in het oosten nog wel een bui vallen, soms zelfs met hagel of een vlok natte sneeuw. Vanaf zaterdagmiddag is het overwegend droog en krijgt de zon al steeds meer ruimte. Het wordt maximaal 6 of 7 graden en met een schrale noordelijke wind voelt het nog kouder aan. Na een nacht met 1 tot 4 graden vorst wisselen zondag stapelwolken en zon elkaar af en blijft het op een verdwaald vlokje sneeuw na droog. Met geregeld zon wordt het opnieuw rond 6 graden. Tot en met woensdag verandert er niet veel, al gaat het wel wat minder hard waaien. ’s Nachts vriest het licht tot matig en overdag is het ronduit zonnig maar winters koud. Gevoelsmatig lijkt het misschien wel de koudste periode van deze winter.

Foto gemaakt door Jessie van Neer

Gevoelstemperatuur

Hoe harder het waait, hoe kouder het zal aanvoelen. Zo kan het begin volgende week misschien wel 6 graden worden, maar voor het gevoel vriest het nog een paar graden. De gevoelstemperatuur, ook wel windchill genoemd, wordt berekend uit een combinatie van de gemeten luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. Als je voor een ventilator gaat zitten zorgt de verdamping van het vocht op je huid dat het frisser aanvoelt terwijl de thermometer nog steeds dezelfde temperatuur aangeeft. Zo kun je bijvoorbeeld ook door te blazen een kopje thee of koffie laten afkoelen. De wind heeft dus invloed op de snelheid waarmee afkoeling optreedt.

Tweede helft van de week

Vanaf volgende week donderdag lijkt er een kentering plaats te vinden. Er trekken weer meer wolken over het land. Richting het laatste weekend van de voorjaarsvakantie neemt ook de kans op neerslag weer toe. We raken de zon dus vaker kwijt waardoor het overdag minder aangenaam is met middagtemperaturen van 5 tot 7 graden. Tijdens de nachten wordt het onder de wolken niet meer zo koud, maar als het even opklaart kan het wel weer licht gaan vriezen.

Foto gemaakt door Reinout van den Born
Dolomieten

Sneeuw in de Alpen

Voor de wintersporters die naar de Alpen gaan is er goed nieuws want vanaf dit weekend valt er op veel plaatsen weer een mooie laag verse sneeuw op de pistes. Ook hier breekt vanaf maandag de zon overtuigend door en wordt het op de meeste plekken droog. Alleen in het westen van Italië en Frankrijk kan er in de eerste helft van de nieuwe week nog een portie sneeuw bij vallen waarna het ook hier rustiger en zonniger wordt. ’s Nachts vriest het soms stevig in de bergen terwijl het overdag soms lenteachtig aandoet in de volle zon. Klik hier voor het uitgebreide wintersportweerbericht.

Bron: Weer.nl