Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-02-2023

Nog wat koudere lucht stroomt Nederland vandaag vanuit het noorden binnen. Eraan vooraf gaat een wolkenzone die vanochtend met tijdelijk regen passeert. Later vandaag breekt de zon vaker door, maar vallen ook nog een paar buien.
Het weer staat onder invloed van een hogedrukgebied ten westen van de Britse eilanden en een lagedrukgebied boven Denemarken. In het Noordzeegebied waait tussen deze twee druksystemen een noordelijke wind die koude lucht van noordelijke breedten aanvoert. Vooral in de bovenlucht wordt de aangevoerde lucht nog wat kouder. De voorste begrenzing hiervan wordt door een regengebied gemarkeerd dat vanochtend passeert.

Een tijdje regen

Wolken hebben eerst dan ook de overhand en vanuit het noorden gaat het een tijdje regenen. Er valt op veel plaatsen enkele millimeters, het minst in Zeeland, het meeste in het noordoosten. Vanmiddag klaart het vanuit het noorden op, maar drijven nog een paar buien over, in het noordoosten mogelijk met korrelhagel. De opklaringen bereiken het zuiden pas laat in de middag en in de avond. De naar noordwest tot noord draaiende wind neemt aan de kust tot krachtig en in het Waddengebied later tot hard toe en de temperaturen komen vanmiddag tussen 6 en 8 graden uit. Daarmee is het behoorlijk guur.

Vanavond en de komende nacht zijn er opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. Het blijft stevig doorwaaien en daardoor wordt het nog niet heel erg koud. In Limburg kan het kwik tot rond het vriespunt dalen, aan zee wordt het niet kouder dan 4 graden. Tegen de ochtend komen in het noordoosten een paar winterse buien opzetten.

Een winterse bui

Morgen overdag trekken die buien over vooral de oostelijke helft van het land naar het zuiden. In het westen valt ook een lokale bui, maar zijn de droge perioden in de meerderheid. Daar laat ook de zon zich het vaakste zien. Er waait een matige, aan zee krachtige en in de ochtend in het Waddengebied nog af en toe harde noordelijke wind en de temperaturen worden in de middag niet veel hoger dan 6 of 7 graden.

Morgenavond en de nacht naar zondag verlopen overwegend helder. Dat is goed nieuws voor de sterrenkijkdagen die dit weekend worden gehouden. Er zal veel te zien zijn. Het wordt wel koud, want doordat ook de wind afneemt gaat het in de nacht naar zondag op veel plaatsen flink vriezen. De temperaturen dalen tot tussen -1 en -4 graden en matige vorst met -5 graden is op een enkele plek ook niet helemaal uit te sluiten.

Zondag veel zon

Zondag overdag beginnen we zonnig. Doordat de bovenlucht koud is, ontstaan in de loop van de dag stapelwolken waaruit heel lokaal een vlokje sneeuw omlaag zou kunnen dwarrelen. De neerslaghoeveelheden stellen helemaal niets voor; feitelijk blijft het droog. De noordoostenwind is matig, aan zee vrij krachtig of krachtig en met temperaturen van 5 of 6 graden is het koud voor de tijd van het jaar en opnieuw echt guur buiten.

Volgende week staat het weer in Nederland onder invloed van het hogedrukgebied. Tot het einde van de week waait de wind uit het noordoosten en wordt veel zon verwacht. In de nachten vriest licht, soms matig en overdag schommelt het kwik tot en met dinsdag rond 7 graden. De dagen daarna wordt het langzaam weer iets warmer. Pas in het nieuwe weekend neemt de kans op een bui toe als de wind naar noord tot noordwest draait.

Bron: weer.nl