Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-02-2023

We schreven gisteren al op deze site over de zorgelijke sneeuwsituatie van dit moment op veel plaatsen in de Alpen. Vooral in Zwitserland, Frankrijk en in Italië is er een groot gebrek aan sneeuw en in Frankrijk zijn diverse gebieden zelfs deels gesloten.
De combinatie van droogte en hoge temperaturen is debet aan deze situatie, veroorzaakt door hardnekkige hogedrukgebieden die – net als in de voorgaande winter – storingen vrijwel steeds uit de eerder genoemde landen vandaan houdt. In Oostenrijk is de situatie, vooral aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam, wel wat beter. Daar zijn de afgelopen weken vanuit het noordwesten nog wel sneeuwbrengers tegen de bergen op gebotst.

Er komt verse sneeuw aan

Voor de tweede week van de voorjaarsvakantie, als het midden en noorden van Nederland vrij krijgen, ziet het er beter uit. Vooral aan de noordkant van de Alpen valt het komende weekend op veel plaatsen tussen 25 en 50 centimeter verse sneeuw. Dat gebeurt vooral in de nacht naar zaterdag en in een tweede puls in de nacht naar zondag. Zaterdag overdag kan het ook wat sneeuwen, maar zijn de hoeveelheden minder groot. Ook de noordzijde van de Alpen in Zwitserland krijgt – eindelijk – weer verse aanvoer van sneeuw. In de Franse Alpen valt in de nacht naar zaterdag een beetje, maar wel duidelijk minder.

Voor de zuidkant van de Alpen ziet het er voorlopig nog niet florissant uit. De bewolking neemt er de komende dagen wel toe, maar veel sneeuw komt er op de meeste plaatsen niet uit. Wel gaan de temperaturen omlaag, en dat is goed nieuws na alle warmte.

Retour d’est

Er is ook één uitzondering. Want aan de Italiaanse kant van de westelijke Alpen, in Piëmont gaat het vanaf zondag wel een aantal dagen hard sneeuwen als een oostelijke wind daar door de bergen omhoog wordt gestuwd. Zo’n situatie wordt ook wel een retour d’est genoemd en wordt op de rails gezet door een Genualaag, een lagedrukgebied op de Middellandse Zee met kern in de buurt van Genua. Vochtige lucht stroomt er tegen de wijzers van de klok omheen en botst vanuit het oosten op de Alpen in Noordwest-Italië. Dit kan er daar voor zorgen dat er indrukwekkende hoeveelheden sneeuw vallen. Tijdens de situatie, die zich vanaf zondag voordoet, kan dit hogerop in de bergen 1 tot 2 meter zijn.

In Duitsland profiteren vooral het Sauerland, de Harz en het Ertsgebergte van de sneeuw die er morgen en deels zaterdag valt. In het Zwarte Woud, de Vogezen en ook in de Jura valt minder. Het zuiden van Duitsland daarentegen kan wel een flinke vracht sneeuw verwachten. Voor alle wintersporters in die gebieden is dit goed nieuws. Tot en met het Sauerland zijn de meeste pistes nog wel open, maar in de Vogezen en de Jura is de situatie niet best en kan niet meer overal geskied worden. Overal gaan de temperaturen ook flink omlaag.

Pyreneeën

In de Pyreneeën valt vandaag al flink wat sneeuw. Vanaf morgen is het er enkele dagen min of meer droog, maar vanaf dinsdag kan het vooral aan de noordkant van de hoofdkam steeds weer een beetje sneeuwen. Groot zijn de hoeveelheden dan niet, maar er valt wel gestaag wat en dat zet dan toch enige zoden aan de dijk, vooral omdat ook hier de temperaturen omlaag gaan. Zelfs in de Sierra Nevada kan er de komende dagen nog iets aan sneeuw bijkomen, al lijken de actiefste storingen dit gebied toch vooral te mijden.

Bron: weer.nl