Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-02-2023

Na een lange, zachte periode met veel grijze dagen slaat het weer de komende dagen om. Vandaag al dringt wat koudere lucht het land binnen, morgen volgt een nieuw golf en vanaf het weekend breekt eindelijk de zon weer voluit door.
De koudere lucht van vandaag wordt door twee storingen voorafgegaan. Eén ervan ligt aan het begin van de ochtend al boven het zuiden, midden en oosten van het land en trekt in de loop van de ochtend oostwaarts in de richting van Duitsland weg. Een tweede volgt in de loop van de dag vanuit het noordwesten. Daarachter klaart het aan het einde van de middag in het noordwesten van het land mogelijk nog even op.

Regen en motregen

De dag begint bewolkt en verspreid over het land valt wat regen of motregen. Op de natste plaatsen kunnen de hoeveelheden tot een paar millimeter oplopen, maar dat is lang niet overal het geval. Zodra het eerste gebied met regen is weggetrokken, blijft het op de meeste plaatsen bewolkt. Wat later volgt vanuit het noordwesten het tweede gebied met buiige regen. Het gaat om een relatief smalle band die snel in zuidoostelijke richting het land zal passeren. De wind draait naar noordelijke richtingen en kan aan zee nog even vrij krachtig of krachtig worden, kracht 5 tot 6. Het wordt tussen 8 en 10 graden.

Vanavond breiden de opklaringen vanuit het noordwesten zich verder over het land uit. Tijdens die opklaringen en in de koudere lucht daalt de temperatuur, zeker in het zuiden van het land, gemakkelijk tot in de buurt van en mogelijk zelfs even onder het vriespunt. In het westen en noorden komt in de nacht alweer nieuwe bewolking opzetten en is het wat minder koud. Verder kan tijdens de opklaringen plaatselijk mist ontstaan.

Koufront

De nieuwe wolken horen bij een koufront dat morgen over het land naar het zuiden trekt. Aan het begin van de ochtend ligt het al boven het noorden, later in de ochtend en aan het begin van de middag passeert het ook de rest van Nederland in zuidelijke richting. In Duitsland kan de neerslag in de vorm van (natte) sneeuw vallen. Die grens ligt niet heel ver bij het oosten van ons land vandaan, dus ook daar en later bijvoorbeeld in de Limburgse heuvels zou misschien een vlok natte sneeuw tussen de regen kunnen zitten. Opnieuw valt op veel plaatsen een paar millimeter. De noordelijke wind neemt even flink toe en wordt aan zee krachtig tot hard, kracht 6 tot 7 en met temperaturen tussen 5 of 6 graden in de Limburgse heuvels en 8 graden in de rest van het land is het guur buiten de deur.

In de nacht naar zaterdag waait het nog steeds stevig, zijn er opklaringen en kan vooral in het noordoosten een enkele winterse bui vallen. Zaterdag overdag trekken die buien verder het land in. Ze komen vooral in de ochtend voor en kunnen lokaal met korrelhagel en natte sneeuw gepaard gaan. In de middag is het overwegend droog en komt de zon er goed door. Het zal de eerste dag zijn waarop we het gevoel hebben dat het grijze weer voorbij is. De temperaturen komen tussen 6 en 8 graden uit en de wind uit noord tot noordoost is aan zee nog steeds af en toe krachtig. Het zal buiten dan ook wat kil aanvoelen.

Hogedrukgebied

Vanaf zondag komt het weer onder invloed van een hogedrukgebied boven Schotland. We beginnen dan aan een langere periode met droog en vrij helder weer. Zoals het er nu naar uitziet, kan die periode op zijn minst tot en met volgende week donderdag aanhouden. Overdag wordt het dankzij de fel schijnende zon zo’n 7 of 8 graden, in de nachten kan het tijdens helder weer steeds enkele graden vriezen. Lokaal wordt het -5 graden.

Bron: weer.nl