Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-02-2023

Opnieuw heeft het noorden van de Verenigde Staten met hevig winterweer te maken. Een koude-inval met een grote sneeuwstorm zorgen voor grootschalige weeralarmen. Ondertussen worden in het zuiden juist warmterecords gebroken.
Het is een enorm land, met verschillende klimaten, maar zulke grote verschillen zien ze ook in de Verenigde Staten niet vaak. Het is even knipperen met je ogen als je de temperaturen in de noordelijke staten ziet. Maximumtemperatuur voor vandaag in een willekeurig plaatsje in North Dakota: -22 graden. Ja, de maximumtemperatuur. In de nachten kan het kwik hier en daar tot tegen de -30 graden zakken deze week.

Strenge winters zijn in de noordelijkste delen van de VS geen uitzondering, maar toch is de situatie bijzonder. Een enorme ‘bak’ met kou vanaf de noordpool is afgezakt naar de VS en is zo groot dat het koufront helemaal van west naar oost doorloopt. Op onderstaande afbeelding is het niet moeilijk om te vinden waar die kou ligt.

(Bron: Windy.com)

Olive

Langs dit koufront heeft zich intussen ook een fikse storm ontwikkeld. Deze winterstorm, genaamd Olive, gaat mogelijk een record aan sneeuwval opleveren en samen met die extreme kou kan dat voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.

Gisteren viel er ook al op grote schaal sneeuw. Het meeste kwam naar beneden in de noordelijke Rocky Mountains in de staat Montana. Binnen 24 uur kwam daar een halve meter sneeuw naar beneden, met lokaal flinke uitschieters naar boven. En voorlopig is het nog niet klaar, Olive raast de komende dagen nog door Noord-Amerika. Voor vandaag wordt sneeuwval verwacht van rond 5 cm per uur. En dat bij windsnelheden tot tegen de 100 kilometer per uur. Op dit soort plaatsen zal het heel gevaarlijk, zo niet onmogelijk zijn, om te reizen. Ook moet men rekening houden met grootschalige stroomuitval; dat gebeurde gisteren ook al.

Waarschuwing voor 60 miljoen mensen

In een groot deel van het land gelden inmiddels stevige waarschuwingen voor het extreme weer. In maar liefst 28 staten zijn op het moment waarschuwingen van kracht voor het winterweer, in meer of mindere mate. In dat gebied wonen 60 miljoen mensen. De storm houdt de komende dagen nog aan en verplaatst zich richting het oosten. De National Weather Service (NWS) verwacht dat de storm voor de staat Minnesota ‘een van de top drie sneeuwvalgebeurtenissen aller tijden’ zou kunnen worden.

Heet

Een totaal ander beeld is er in het zuiden. Ook daar haalt men de recordlijstjes maar weer uit de kast, maar dan vanwege uitzonderlijke warmte. De maximumtemperatuur voor vandaag in Orlando, Florida: 32 graden. Nu staat ‘the sunshine state’ natuurlijk bekend om het warme, zonnige klimaat. Maar in februari zijn dit soort temperaturen heel ongebruikelijk.

Het hele zuidoosten van de VS is uitzonderlijk warm deze week. Er worden temperaturen genoteerd die normaal zijn voor eind mei of juni. Er worden vele temperatuurrecords verwacht: de NWS voorziet in meer dan 130 steden nieuwe warmterecords.

Bronnen: NWS, ANP, CNN