Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-02-2023

Met een zuidelijke stroming wordt vandaag vanuit Noord-Afrika saharastof aangevoerd. Met een paar lichte buitjes komt het stof hier en daar ook naar beneden, dat betekent dat je maar beter kunt wachten met het wassen van bijvoorbeeld ramen of de auto. Vanaf morgenmiddag bereikt koudere en schonere lucht ons land en verdwijnt het stof uit de lucht.
Stofwolken afkomstig uit de Sahara waaien vandaag via Spanje en Frankrijk naar de Benelux, Engeland en Duitsland. Later krijgt zelfs het zuiden van Scandinavië met het stof te maken. Omdat in ons land vanmiddag de kans op een buitje toeneemt, kom het saharastof hier en daar ook naar beneden. Dit is dan goed te zien op ramen. Juist als er een klein beetje neerslag valt is het stof goed te zien en ‘spoelt’ de lucht niet schoon.

Voor de luchtkwaliteit kan Saharastof ook gevolgen hebben. Zo kunnen de stofdeeltjes irritaties aan de luchtwegen veroorzaken. Dit geldt met name voor Spanje en Portugal, die de volle laag over zich heen krijgen. In West-Europa zijn de hoeveelheden kleiner.

Lagere temperatuur en oranje bruine gloed

De stofdeeltjes kunnen als de zon schijnt de lucht een oranje gloed geven en als de bewolking wat dikker is zelfs een meer bruine gloed. Ook valt de temperatuur vaak wat lager uit dan de weermodellen berekenen. De modellen houden namelijk geen rekening met het saharastof. In de praktijk is de bewolking vaak dikker met daardoor minder instraling van de zon. Volgens het Weer.nl-weermodel zou het vandaag 10 graden worden op de Wadden tot 15 in de Limburgse heuvels. De verwachting is vanwege het saharastof naar beneden bijgesteld naar 8-13 graden.

Vorig jaar vaak saharastof

Vorig jaar kwam het opvallend vaak tot stof uit de Sahara in onze atmosfeer. De gebeurde onder andere op 16 maart. In plaats van de verwachte 18 of 19 graden werd het niet warmer dan 13 of 14 graden. De lucht werd helemaal bruin op verschillende plaatsen. Ook in april en juni kregen we te maken met het stof en zelfs op de snikhete 19 juli, toen de temperatuur in Zuid-Limburg opliep tot bijna 40 graden.

Morgen schone en koude lucht

Tot morgenmiddag trekt lucht van subtropische oorsprong over ons land, maar in de middag draait de wind naar het noorden en komt polaire lucht ons land binnen. Deze is veel schoner, waardoor in het noordwesten al snel de zon doorbreekt en de lucht weer mooi blauw is. Het koufront trekt later op de dag naar Duitsland en dan verplaatst de zachte en ‘smerige’ lucht zich naar Centraal- en Oost-Europa.

De temperaturen gaan achter het koufront naar beneden en dalen morgenmiddag tot een graad of 6. De dagen die volgen zijn behoorlijk guur met een koude wind en er trekken buien over het land. Vooral in het noordwesten is er ook geregeld ruimte voor de zon. In de nachten neemt de kans op vorst toe en overdag is het niet warmer dan 6-9 graden. Zaterdag kan er ook een winterse bui overtrekken met hagel of natte sneeuw. Vanaf zondag wordt het droog en komt de zon flink tevoorschijn. De nachten zijn dan wel koud met op grote schaal vorst.

Bron: weer.nl