Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-02-2023

Extreem hoge temperaturen in de Alpen, het afgelopen weekend. Terwijl de eerste week van de voorjaarsvakantie is begonnen en veel Nederlanders zich naar de wintersportgebieden in de Alpen hebben verplaatst, werd het afgelopen zaterdag in Innsbruck in Oostenrijk maar liefst 21,7 graden, een absoluut winterrecord (de maanden december, januari n februari) voor Tirol. Ook Haiming (20,5 graden) en Imst (19,8 graden) haalden februarirecords. In Garmisch-Partenkirchen in Duitsland werd het 20,1 graden.
Veroorzaker van de warmte was een westföhn, veroorzaakt door een lagedrukgebied ver naar het noorden dat het ook bij ons in Nederland flink liet waaien. Een westelijke föhn komt in de Alpen niet vaak voor. Veel vaker hebben we het over een zuidföhn of een noordföhn die het aan respectievelijk de noord- en de zuidzijde van de Alpen ongewoon warm kan laten worden. Nu was het een westelijke wind die het diepe Inntal in viel en op zijn weg omlaag sterk opwarmde. De weermodellen hadden deze ontwikkeling niet goed voorzien en daardoor waren de hoge temperaturen voor velen een verrassing.

Zwaar nat en papperig

De gevolgen bleven niet uit. Hielden de pistes het in de zachte periode, die al een tijdje aanhoudt, tot nu toe nog redelijk uit (vooral omdat koude lucht onder een inversie zich diep in de dalen vaak redelijk goed wist te handhaven), nu ruimde de sterke en warme westelijke wind de koude lucht onderin de dalen snel op en ging het kwik met gezwinde spoed omhoog. In de zon en door de warmte werd de sneeuw op veel pistes hierdoor tot op grote hoogte zwaar, nat en papperig. Door het zachte weer van de laatste tijd is het in de lagere delen van de Alpen en op de zuidhellingen hoe dan ook een stuk groener geworden.

In dit filmpje is mooi te zien hoe de lucht in de Alpen de eerste dagen nog vrij warm is, maar vooral in de periode rond het weekend duidelijk kouder wordt.

Valt in het oosten van Oostenrijk eerst nog een buitje, later vandaag en morgen schijnt op veel plaatsen weer de zon. Het zachte weer houdt aan, in de diepste dalen kan het nog steeds tot 15 graden worden en ook op 1500 meter hoogte liggen de temperaturen dik boven nul. Vanaf woensdag wordt het vanuit het westen iets wisselvalliger, al worden geen grote hoeveelheden neerslag verwacht. Het wordt ook iets minder zacht.

Vanaf het weekend kouder met sneeuw?

Voor kouder weer met mogelijk sneeuw van betekenis moeten we nu naar het komende weekend kijken. Dan zou koudere lucht vanuit het noorden alsnog tegen de noordkant van de Alpen aan kunnen botsen, resulterend in verder dalende temperaturen en een toenemende kans op sneeuwval, zeker aan de noordkant van de Alpen. Maar ook aan de zuidkant nemen de sneeuwkansen wellicht toe, onder invloed van een lagedrukgebieden dat vanuit het westelijke deel van het Middellandse Zeegebied naderbij komt.

Bron: weer.nl