Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 15-02-2023

Met drie min of meer heldere en bijna windstille nachten achter de rug, is het ook in de duinpannen opnieuw koud geworden, zo meldt vrieskoujager Pieter Bliek. Samen met Karel Holvoet beheert hij een meetnetwerk in de koudste duinpannen.
Was het in de nacht naar zondag de locatie Bol-2 in het Bergense bos die met -5,60 graden op anderhalve meter hoogte het koudste was en als enige meetpunt tot matige vorst kwam, in de nacht naar maandag was de duinpan bij Castricum met -7,44 graden op anderhalve meter hoogte het koudste. Die nacht brachten ook de duinpannen Bol-2, Santpoort en Bloemendaal het tot matige vorst met temperaturen iets beneden -7 graden.

Winnaar

De afgelopen nacht was de koudste. Opnieuw was Bol-2 winnaar met -7,81 graden op een hoogte van anderhalve meter. Bijna 8 graden vorst dus! Bloemendaal volgde op ruim drie tienden van een graad met -7,49 graden (anderhalve meter) en Santpoort was derde met -7,15 graden. Castricum kwam op -6,85 graden uit. Net als in de voorgaande nachten speelden behalve opklaringen ook gebieden met mist een rol. Per saldo zorgden die ervoor dat de afkoeling wat minder goed verliep dan in potentie mogelijk was. Mist houdt een verdere uitstraling tegen en bij condensatie van vocht komt warmte vrij.

Voor Nederland als geheel was de afgelopen nacht de koudste, met in Eelde een minimumtemperatuur van -3,6 graden. Aan de grond koelde het er tot -6,6 graden af. Dit terwijl de laagste temperatuur op een hoogte van 10 centimeter in de duinpannen de afgelopen nachten -7,76 graden was, vanochtend vroeg om 07.00 uur in de duinpan bij Santpoort. Wat hierbij opvalt, is het dat het verschil in de gemeten temperaturen op anderhalve en 10 centimeter hoogte in de koudste duinpannen een stuk kleiner is dan hetzelfde verschil bij de officiële meetstations van het KNMI. Blijven de verschillen in de duinpannen niet zelden binnen een graad, bij de officiële stations gaat het vaak om meerdere graden. Daarin onderscheiden de microklimaten zich van het gewone klimaat.

Eerst zachtere nachten

Voorlopig is het even gedaan met de koude nachten. Vanaf morgen staat het weer onder invloed van storingen met bewolking, af en toe regen, meer wind en vooral in de nachten ook hogere temperaturen. Pas later volgende week, als de wind naar het noordwesten draait, keert de koudere lucht terug en gaat ook in de nachten het kwik weer omlaag.

Bron: weer.nl