Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 15-02-2023

De kans is groot dat we dit jaar geluk hebben met het carnavalsweer. Een hogedrukgebied komt precies vanaf zondag ten zuiden van ons land te liggen en zorgt voor rustig en meest droog weer in de carnavalsgebieden. ’s Nachts kan het tijdens opklaringen koud worden met lichte vorst, maar overdag wordt het een graad of 10 en dinsdag kan het zelfs 12 graden worden.
Komend weekend wordt in Brabant en Limburg weer volop carnaval gevierd en dit geldt ook voor veel dorpen in Zeeland, het zuiden en oosten van Gelderland en het oosten van Overijsel. Het lijkt erop dat carnavalsvierders geluk hebben, want een hogedrukgebied staat op het programma en voorkomt dat de feestvreugde wordt bedorven door een bak water.

Grijze start

De temperatuur maakt voor de meeste carnavalsvierders weinig uit, als het maar droog blijft. Veel festiviteiten zijn namelijk op straat, zeker op zondag wanneer veel optochten plaatsvinden. Zaterdag valt in de carnavalsgebieden nog regen, maar precies vanaf de nacht naar zondag komt een hogedrukgebied in de buurt van ons land te liggen. Daardoor verloopt de nacht naar zondag zo goed als droog. Wel kan mist ontstaan en is het fris met temperaturen dicht bij het vriespunt.

Zondag start met ochtendgrijs. Het valt niet uit te sluiten dat in de zuidelijke provincies een beetje motregen uit de bewolking valt. Rond het middaguur, wanneer veel optochten plaatsvinden, wordt het droog en breekt af en toe het zonnetje door. In het zuiden van Brabant en Limburg heeft de zon het moeilijk, maar koud is het niet met een graad of 10. Bovendien staat er nauwelijks wind.

Koude nacht

Wie in de nacht naar maandag de feestkroeg uit komt rollen, moet rekening houden met kou. Zeker in het binnenland kan de temperatuur tijdens de brede opklaringen dalen tot iets onder het vriespunt. Ook kan mist ontstaan.

Maandag schijnt in de ochtend eerst nog de zon, vooral in Zeeland, Brabant en Limburg. ’s Middags raakt het bewolkt, maar het blijft volgens de huidige verwachting droog. Een zwakke storing komt namelijk niet verder dan het noorden van Nederland. Wel trekt de zuidwestenwind aan tot een windkracht 3 tot 4 en dat maakt het koud voor het gevoel. De maxima liggen opnieuw rond 10 graden.

Zachter

Dinsdag lijkt een vrij bewolkte dag te worden en in Twente en de Achterhoek is de kans op een beetje gemiezer het grootst. Verder is er vooral later op de dag ook wat ruimte voor de zon. Met maximaal 12 graden is het nog wat zachter dan voorgaande dagen. Normaal is het rond carnaval zo’n 7 graden. De zuidwestenwind is nog steeds matig.

Laatste winterse carnaval 10 jaar geleden

Carnaval verliep in 2019 voor het laatst warmer dan dit jaar, met maxima tot 14 graden. Maar toen viel het feest wel begin maart. In 1992 was het voor het laatst warmer, toen de temperatuur opliep tot lokaal 17 graden.

De laatste winterse carnaval hadden we in 2013. De gevoelstemperatuur lag dik onder het vriespunt en in de nacht naar carnavalszondag viel regionaal 5 tot 15 centimeter sneeuw die ook bleef liggen. In de nachten vroor het een paar graden en overdag kwam de temperatuur nauwelijks boven nul.

Nóg kouder was het in 2010. De eerste dagen lag de middagtemperatuur rond -2 graden en in de nachten vroor het regionaal streng met -11 graden. Ook toen lag er een pak sneeuw. In de vorige eeuw zijn echter nog veel koudere edities geweest. Zo was het op carnavalszondag 1986 na een nacht met zeer strenge vorst (minima rond -15) overdag in Maastricht niet warmer dan -9,0 graden! Zoiets is in deze tijd niet meer voor te stellen. Ook in jaren als 1929, 1947, 1956 en 1963 was het zeer koud, in de nachten daalde de temperatuur tot -18 graden en overdag bleef het kwik ver onder nul.

Bron: weer.nl