Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-02-2023

Het was behoorlijk mistig vanochtend, maar inmiddels is het bijna overal stralend zonnig weer. Hoe lang houden we het lentegevoel nog vast?

We hebben het de laatste tijd al vaker gevoeld: lentekriebels. Vogels fluiten, de natuur komt hier en daar al in actie, en de eerste volle terrasjes zijn al gesignaleerd, zij het met jassen aan. Ook vanmiddag kun je het voorjaar weer goed voelen, maar het is voorlopig nog geen blijvertje.

Terwijl het afgelopen nacht op veel plaatsen in het land nog licht heeft gevroren, en er weer de nodige ruitenkrabbers tevoorschijn moesten komen, is daar vanmiddag niets meer van te merken. Sinds de mist opgeruimd is kan de zon volop haar werk doen en wordt het een ronduit schitterende dag. De temperaturen doen inmiddels ook al goed mee; op de warmste plekken van het land kan het vandaag tegen de 14 graden worden.

We zitten natuurlijk wel in die tijd van het jaar dat de verschillen nog erg groot kunnen zijn. ‘s Middags voelt het misschien als lente, maar ’s nachts is het met deze omstandigheden nog winters. Ook vanavond zul je zien dat het weer in rap tempo afkoelt. Het blijft helder, en de nacht is nog relatief lang, dus dan gaat het hard. Er kan opnieuw mist bij ontstaan en op veel plaatsen in het binnenland zullen we wel weer iets onder het vriespunt duiken.

Morgen nog een keer

Dan volgt morgen min of meer een herhaling van zetten. We starten fris, mistig, maar deze keer lijkt het allemaal wat sneller op te trekken dan vandaag het geval was. Dan is er weer flink wat ruimte voor de zon, al drijven er ook wat wolkenvelden over. Het meeste is maar dun en levert weinig problemen op voor de zon, maar het zal net even anders aandoen dan vandaag. Desalniettemin komen de temperaturen uit rond dezelfde waarden als vandaag, met opnieuw 14 graden op het programma in Zuid-Limburg.

Bewolkt, soms nat

Daarna is het even voorbij met de pret. Althans, voor wat betreft het zonnige weer. Vanaf donderdag wordt het hogedrukgebied, waar we al een tijdje van profiteren, opzij geduwd en komt er weer ruimte voor een paar storingen die gaan overtrekken. De eerste, niet al te actieve, volgt donderdagochtend. Het kan dan even een klein beetje regenen, maar het stelt nog niet al te veel voor. Daar vlak achteraan komt een wat lijviger regengebied het land in, en daaruit gaat het later op de dag op meer plaatsen regenen. Opnieuw blijft het voornamelijk bij wat lichte regen of motregen. Wel is het vrijwel de hele dag bewolkt. Dat zal de grootste omslag zijn, want qua temperatuur blijven we aan de hoge kant zitten, met ook dan bijna overal dubbele cijfers.

Carnaval

Vrijdag gaat daar zelfs nog een schepje bovenop. Alweer staat er 14 graden in de kaarten voor het zuiden van het land. Dit keer niet vanwege zonneschijn, maar simpelweg door een veel zachtere luchtsoort waar we dan in terecht zijn gekomen. Het wordt een grijze dag, met hier en daar een drupje regen. Maar carnavalsvierders hoeven in elk geval geen kou te kleumen dit jaar. Ook de nachten zijn dan, met al die bewolking die er inmiddels is, een stuk minder koud. Wel zal het carnavalsweekend er dus wisselvallig uit zien, Ook de zaterdag, en in mindere mate de zondag, is het nog vrij grijs met kans op wat regen.

Voorjaarsvakantie

En mocht daarna je voorjaarsvakantie beginnen: die start weer een stuk droger met ook veel meer ruimte voor de zon. Als we nog verder kijken, lijkt ook volgende week met wat meer wisselvalligheid te eindigen, al is dat natuurlijk nog wat onzeker. Zo blijven we een beetje jojoën tussen wintergevoel en lentekriebels. Met af en toe een vleugje herfst. Een echte doorbraak, zowel van lente of toch nog eentje van de winter, lijkt voorlopig nog niet op het menu te staan.

Bron: weer.nl