Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 08-02-2023

Het fraaie en zonnige weer, waar we ook de voorgaande dagen al van konden genieten, knoopt er vandaag nog een dagje aan vast. Vanaf morgen tapt het weer uit een ander vaatje, zijn er meer wolken, is het vaker nevelig en kan het in de nachten weer mistig zijn. De temperaturen gaan daarbij omhoog; het wordt een stuk zachter.
Het mooie weer van vandaag hebben we te danken aan een hogedrukgebied waarvan het centrum boven Centraal-Europa ligt. Het houdt bij ons nog even een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming in stand, waarmee droge en relatief koude lucht wordt aangevoerd. Omdat daarin de afgelopen nacht geen mist is ontstaan, konden de temperaturen ver dalen. In Woensdrecht en Twenthe daalde het kwik op normale waarnemingshoogte tot -6,4 graden, aan de grond was het in Eelde met -10,4 graden het koudst.

Vandaag veel zon

Vandaag schijnt de zon vrijwel ongehinderd, voornamelijk in het noorden komt af en toe ook wat hoge bewolking voor. Er waait een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuid en zuidoost en de temperaturen stijgen vanmiddag tot rond 6 of 7 graden.

Vanavond en de komende nacht is het eerst helder, later neemt vanuit het noorden de hoge bewolking toe. Tegen de ochtend kunnen in het noordwesten ook de eerste dikkere wolkenvelden binnendrijven. Ze horen bij een zwakke storing die ons land morgen vanuit het noordwesten passeert. Voor de dikkere wolken uit kunnen de temperaturen nog tot tussen -2 en -5 graden dalen, met de laagste waarden in het zuidoosten. In het uiterste westen en noordwesten blijft het kwik net boven nul.

Morgen meer bewolking

Morgen breidt de bewolking zich verder uit. Het zuidoosten krijgt nog het langst de zon te zien. Daar drijven de wolken pas in de loop van de middag binnen. In het noodwesten kunnen laat op de dag juist weer een paar opklaringen binnendrijven. Het blijft op de meeste plaatsen droog, in het noorden kan wat motregen vallen. De temperaturen lopen uiteen van 4 graden in het oosten tot 8 graden in het noordwesten. Daarbij steekt er een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuidwest en west op.

In de dagen na morgen neemt een nieuw hogedrukgebied het van het oude over. Het komt een tijdje boven Frankrijk te liggen. Er omheen voert een zwakke tot matige westelijke tot zuidwestelijke, vanaf maandag een tijdje zuidelijke wind zachte en vochtige lucht naar onze omgeving. Daarin lopen de temperaturen vooral vanaf zaterdag flink op. Meerdere dagen achter elkaar kan het overdag dan 10 tot 12 graden worden en ook de nachten zijn niet meer zo koud. Het weerbeeld is onzeker, want doordat het in de atmosfeer nog steeds erg rustig is, kunnen in de nachten makkelijk mist en laaghangende bewolking ontstaan, waarvan het overdag de vraag is of ze optrekken en weer verdwijnen. De grootste kans op zonneschijn lijkt er in elk geval vooral later op de dag steeds te zijn.

Later volgende week wisselvalliger

Vanaf halverwege volgende week ligt het hogedrukgebied, dan weer boven Centraal-Europa, zo ver van ons vandaan dat storingen van de Oceaan dichterbij kunnen komen. De wolken worden dan dikker en de kansen op wat regen of een bui nemen toe. Daarbij blijft het nog zacht en neemt de zuidwestelijke wind geleidelijk wat toe.

Bron: weer.nl