Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 06-02-2023

Na een lange droge periode in onder andere Turkije en Syrië is het weer er recentelijk omgeslagen naar een natter en kouder weertype. Op veel plaatsen is het momenteel zelfs zo koud dat er (flink wat) sneeuw valt. Afgelopen nacht werd deze regio ook getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Er is inmiddels sprake van ruim 1400 doden en duizenden gewonden. Veel mensen zijn hun huizen kwijt en staan letterlijk in de barre kou en sneeuw. Door het winterweer zijn veel getroffen gebieden niet of nauwelijks bereikbaar. Net voor de middag kwam het opnieuw tot een zware aardbeving in Turkije.

Tussen het grote hogedrukgebied boven onze omgeving en een actief lagedrukgebied boven het zuidoosten van Europa is de afgelopen dagen met een noordoostelijke wind koude lucht vanuit Rusland uitgestroomd over onder andere Griekenland, Turkije en Syrië. In het door de aardbeving getroffen gebied vroor het afgelopen nacht matig en in de berggebieden streng, tot -10 graden. En er is daar op veel plaatsen ook sneeuw gevallen, met name in sommige berggebieden tot wel een meter. In de laaglanden ligt iets minder; zo'n 10-20 centimeter. En het komende etmaal blijft er nog (veel) sneeuw bij vallen.

In een groot deel van het getroffen gebieden ligt momenteel veel sneeuw en er valt nog meer het komende etmaal.

Erg koud in getroffen gebieden

Het eerdergenoemde lagedrukgebied trekt geleidelijk van west naar oost over het zuiden van Turkije en brengt ook het komende etmaal nog behoorlijk wat winterse neerslag. In de vlaktes en lagergelegen gebieden in Turkije ligt dan maar een relatief dun laagje sneeuw, maar zelfs zo’n laagje tempert de temperatuuropbouw, waardoor het er ook overdag blijft vriezen. En als het lagedrukgebied in de loop van woensdag verder naar het oosten trekt, stroomt daarachter nog koudere lucht het land in en kan het in berggebieden boven de dikke sneeuwlaag zeer streng vriezen, tot -20 graden.

Een van de zwaardere aardbevingen van de laatste jaren

Het epicentrum van de aardbeving van afgelopen nacht lag in de buurt van de stad Gaziantep, in het zuiden van Turkije en dichtbij de grens met Syrië. De beving vond plaats op een diepte van 18 kilometer, rond de klok van 4:15 uur (lokale tijd). Er is daarbij zowel aan de Turkse als Syrische kant veel schade aangericht en 10 minuten later volgde er nog een flinke naschok. Er komen in die regio wel vaker aardbevingen voor, maar dit was wel een relatief zware.

Slachtoffers in barre kou en sneeuw

Door de aardbeving zijn veel mensen dakloos geworden en wachten momenteel in de barre kou en sneeuw op hulp. Bovendien is er naast het natuurgeweld in het noorden van Syrië ook nog een oorlog gaande. Het dodental en aantal gewonden loopt nog steeds op en de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) maakt zich grote zorgen om enkele gebieden in Turkije waar nog niemand iets van vernomen heeft. Ze vrezen dat daar ook nog veel schade en slachtoffers zijn en die gebieden zijn door de slechte weersomstandigheden lastig te bereiken.

Opnieuw een zware aardbeving

Net voor de middag kwam het in Turkije, na de vele naschokken, opnieuw tot een zware aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter. Het epicentrum daarvan lijkt meer in de centrale delen van Turkije te liggen. Vanuit veel Europese landen wordt hulp geboden.

Bron: weer.nl