Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 01-02-2023

Ineens valt het op. ’s Ochtends heel vroeg, of soms midden in de nacht, hoor je af en toe al weer een vogel fluiten. Betekent dat dat het bijna lente wordt? Of is er een andere reden voor dit gekwetter?
Na die lange, donkere maanden, waarin de natuur vooral in rust is, is het altijd weer een opsteker: fluitende vogels. Hét signaal dat de zaken weer de goede, lichtere, en misschien vrolijkere kant op gaan? Een week of twee geleden hoorde ik voor het eerst een scherp gekwetter toen ik rond 5.45 uur het gebouw van weer.nl in Hilversum in liep. Een roodborst zat op een paar meter afstand pontificaal op een muurtje luidkeels te kwinkeleren. Gisteravond, tegen middernacht, hoorde ik bij mijn huis weer zo’n vrolijk gefluit. De lente zal er wel aan komen dan, toch?

In grote lijnen klopt dat, maar ook weer niet helemaal. Voor de meeste vogels geldt dat in de lente het broedseizoen weer aanbreekt, en ze op zoek gaan naar een partner. Bij de meeste vogelsoorten zet het mannetje het dan op een fluiten, zodat de vrouwtjes hem aantrekkelijk vinden. Leuk detail: hoe ‘saaier’ het verenkleed van een vogel, hoe mooier hij meestal fluit.

Licht

Hoe weten vogels wanneer ze daar mee moeten beginnen? Dat heeft, zoals zoveel in de natuur, te maken met licht. Sinds 21 december wordt de daglichtperiode stukje bij beetje weer langer. Al zes weken komt er, eerst heel langzaam, maar geleidelijk steeds sneller, elke dag wat licht bij. Vandaag bijvoorbeeld ging de zon op om 8.20 uur en weer onder om 17.25. Vergeleken met 6 weken geleden, hebben we dus al weer 1 uur en 22 minuten aan daglicht gewonnen.

Door de veranderingen in het licht verandert er bij vogels iets in hun hormoonhuishouding. Hun hormonen beginnen aan te geven dat het tijd wordt om te paren, en wakkeren zo de drang om te fluiten aan. Dat doen ze vaak ruim voor zonsopgang, en als het licht is geworden stoppen ze weer. Dat is vooral praktisch: het is nog te donker om eten te gaan zoeken, en dit is een mooi klusje voor deze tijd van de dag. Er zijn ook vogelsoorten waarbij de hormonen niet getriggerd worden door licht, maar door de stijgende temperatuur. Die hoor je op dit moment waarschijnlijk nog niet.

Nog even winter

Vandaag is het februari geworden, dus we hebben nog een hele maand (meteorologische) winter voor de boeg. De gemiddeld koudste periode van het jaar is nog maar net achter de rug. Echt overweldigend of massaal is het fluitconcert ook nog niet. Misschien valt het juist zo op omdat het maar die ene roodborst, of een enkele heggenmus is. Of dit al het ‘paringsgefluit’ is, kun je dan ook betwijfelen; er zijn namelijk meer redenen waarom vogels fluiten.

Bazige roodborst

Veel vogels die in de winter in Nederland leven, zijn namelijk behoorlijk territoriaal. Ze laten flink van zich horen om hun territorium af te bakenen. In het geval van de roodborst geldt dat bijvoorbeeld. Bovendien hebben zowel de mannetjes als de vrouwtjes een eigen territorium, en elke dag moeten ze kenbaar maken dat zij daar de baas zijn. Aan het eind van de nacht, waarin een vogeltje van alles kan overkomen, laten ze daarom aan iedereen weten dat ze er nog zijn. Dat was waarschijnlijk wat die brutale roodborst in Hilversum wilde vertellen.

Tuinvogeltelling

Overigens is de roodborst een veel geziene vogel in Nederland. Afgelopen weekend was de Nationale Tuinvogeltelling. De roodborst behaalde een 10e plek op de lijst van meest gespotte vogels. De huismus was in aantallen wederom met afstand de winnaar. Niet zo gek, aangezien die in flinke groepen leven. De roodborst leeft alleen, maar werd wel in meer tuinen gesignaleerd dan de huismus.

Het zou dus heel goed kunnen dat bij jou in de buurt ook ergens zo’n roodborst zit te kwetteren, zo vroeg in de ochtend. Maar die echte, massale ochtendconcerten moeten eigenlijk nog beginnen. Vanaf nu gaat het steeds sneller met de hoeveelheid daglicht die we er dagelijks bij krijgen. Aan het eind van deze maand hebben we er al weer een uur en drie kwartier bij. Je zult merken dat komende maand steeds meer vogels in actie zullen komen. Want die lente, die is natuurlijk echt niet meer ver weg.

Bron: weer.nl