Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 30-01-2023

Afgelopen vrijdag schreven we al op Weer.nl over hoe groot het verschil in temperaturen kan uitpakken als het in een rustige nacht met bewolking eens even opklaart. Vrijdag gebeurde dat al, onder meer boven enkele duinpannen in Noord-Holland. Zaterdagochtend was er een herhaling en waren de gevolgen van de opklaring nog spectaculairder. En gisterochtend werd het juist koud in het zuidoosten en ook in België.
Het was zaterdagochtend dan ook wederom raak. De nacht en de voorgaande avond verliepen nog zwaar bewolkt. De temperatuur bleef tot vlak voor zonsopkomst tussen 2 en 3 graden boven nul schommelen. Rond 07:45 schoof de opklaring vanuit het noordwesten over Noord-Holland. Op een hoogte van anderhalve meter noteerde het officiële KNMI-meetstation Den Helder met -1.0 graden de laagste stand van Nederland. En op 10 centimeter werd het in Den Helder -3,4 graden, ook het koudst.

Castricum aan Zee

De diepe duinpan in de zeereep nabij Castricum aan Zee won het bij de duinpannen, waarin vrieskoujagers Karel Holvoet en Pieter Bliek meten. Pas rond 08:00 uur tikte de temperatuur het vriespunt voor het eerst aan. Om 09:20 uur werd het er op anderhalve meter met maar liefst -5,65 graden het koudst. En om 09:30 was dat op 10 centimeter met -5,90 graden het geval. Die laagste waarde werd bijna een uur na zonsopkomst (08.29 uur) gemeten. Terwijl de zon al scheen, koelde de lucht in de pan dus rustig verder af. Die afkoeling was mogelijk doordat de zon over de rand van de duinpan scheen, maar niet in de duinpan zelf. Pas om 10:50 uur kwam het kwik op 10 centimeter weer boven het vriespunt uit. 

Ook in de andere duinpannen ging de temperatuur flink onderuit. Locatie Bol-2 in het Bergense Bos noteerde een laagste waarde van -5,31 graden op een hoogte van anderhalve meter en de diepe duinpan nabij Camperduin kwam op 10 centimeter op een laagste temperatuur van -5,70 graden uit, beide zaterdagochtend. In de directe omgeving werd het op anderhalve meter niet veel kouder dan tussen de 0 en +1 graden.

Bergense Bos

De locatie Bol-2 in het Bergense Bos liet een groot contrast zien tussen de temperatuur op anderhalve meter en die op 10 centimeter hoogte. Om 10:20 uur was het op anderhalve meter alweer +6,81 graden, terwijl de thermometer op 10 centimeter op datzelfde moment nog -2,30 graden aanwees. Dat grote verschil was er doordat de zonnestralen van de opkomende zon het weerhutje op anderhalve meter al verwarmden, terwijl het weerhutje op 10 centimeter, waarin de andere sensor zit, nog in de schaduw lag. 

Zondagochtend vroor het in Oudsbergen in België, op maar 12 kilometer van de Nederlandse grens, 9,1 graden. Ook in Limburg kwam het op diverse plaatsen tijdens opklaringen nog tot matig vorst. In de rest van het land was het bewolkt en bleef het boven nul.

Bron: weer.nl