Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-10-2022

Waar het de afgelopen tijd vaak wisselvallig en fris was voor de tijd van het jaar, daar wordt de komende week weer plaats gemaakt voor een droog, vrij zonnig en voor de tijd van het jaar warm weertype. De temperatuur gaat de komende week voor het eerst in lange tijd weer de 20 graden bereiken!
Na een warm begin van september, gingen de temperaturen halverwege de maand flink onderuit. Daarbij was sprake van een zeer wisselvallig weerbeeld met regelmatig veel regen. De tweede helft van de maand kwam het kwik niet meer boven de 20 graden uit. Gisteren was het onstuimig, maar kwamen de temperaturen met maxima rond 19 graden een stukje hoger uit dan de laatste tijd het geval was. Komende week wordt het rustiger weer met regelmatig zon en lopen de temperaturen verder op.

Vandaag mogelijk nog een spatje regen

Het lagedrukgebied dat het onstuimige weer van gisteren veroorzaakte, is inmiddels weggetrokken naar het noordoosten. In het zuiden ligt echter een nieuwe storing klaar, waardoor vooral in het zuiden van het land bewolking voorkomt waaruit lokaal nog een spatje regen kan vallen. In het binnenland en het noordoosten is verder nog kans op een bui. In de middag wordt het van het noordwesten uit op steeds meer plekken zonniger bij maxima van 16-18 graden.

Hogedrukgebied brengt rust

Het opklarende weer vandaag is te danken aan de nadering van een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten. Er volgt dan ook een kalme nacht, waarin de temperatuur flink kan dalen en vooral het zuiden van het land kans maakt op dichte mist.

Morgen (maandag) overdag begint in het zuiden lokaal dan mistig. Die mist lost in de loop van de ochtend op, waarna het weerbeeld bestaat uit wat wolkenvelden, stapelwolken maar ook behoorlijk wat zon. Het kwik loopt op naar 17-19 graden.

Zuidelijke stroming voert warme lucht aan

Op dinsdag schuift het hogedrukgebied wat verder naar het oosten door. De kern ligt dan ergens boven Centraal-Europa, waardoor wij in een zuid tot zuidwestelijke stroming terecht komen. Hiermee wordt een duidelijk warmere luchtmassa aangevoerd. Het hogedrukgebied verliest dan wel wat invloed op ons weerbeeld, waardoor er een stuk meer bewolking voorkomt. De maxima lopen dan uiteen van 18 graden in het Waddengebied en 20 graden in het binnenland. Op woensdag trekt de (zuidwestelijke) wind dan weer aan en ligt in het westen een front klaar. Dat front zal uiteindelijk gaan zorgen voor bewolking, neerslag en afkoeling. De vraag is nog wel even hoe laat dat front over het land komt. Op dit moment lijkt zeker de eerste helft van de dag nog mooi te verlopen met vrij veel zon. De maxima komen dan nog uit op 18-21 graden, voordat de bewolking toeneemt en het in de avond uiteindelijk overal gaat regenen. Mocht de storing (en dus de bewolking en neerslag) later komen, dan kan het in het zuidoosten zelfs nog opwarmen tot een graad of 23.

Daarna weer wisselvalliger

Duidelijk is dus dat er nog wat onzekerheid in de weersverwachting zit, zeker voor woensdag. Wel is het onmiskenbaar dat de temperatuur de komende dagen omhoog gaat. De dagen na woensdag wordt ons weerbeeld vooral bepaald door lagedrukgebieden vanuit het westen. Het is dan weer wisselvallig weer met meer wind en een afwisseling van zonnige perioden en perioden met buien. De temperatuur ligt ook wat lager, al blijft het zacht voor de tijd van het jaar.

Bron: weer.nl