Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 30-09-2022

September is weer voorbij en was over de hele linie qua temperatuur een normale maand. Wel scheen de zon iets vaker dan gebruikelijk en was het van tijd tot tijd kletsnat. Brengt oktober ons nog een vleugje nazomer, of keert de herfst snel terug en wordt de tweede herfstmaand ook een hele natte? En moeten we al rekening houden met een winterse speldenprikje? We zoeken het in deze 30-daagse voor je uit!
Het eerste weekend van oktober start herfstachtig. Het meest onstuimige weer vindt weliswaar komende nacht plaats, met veel regen en aan zee zware windstoten, maar ook dit weekend moet rekening worden gehouden met enkele buien. Morgen komen de meeste buien in het oosten voor en zondag is in het zuiden de kans op een bui het grootst. Ook waait er een stevige westenwind. Met 17 graden is het niet koud en er is beide dagen zeker ook ruimte voor de zon. Genoeg lichtpuntjes dus.

Week 1: 3 tot 10 oktober: Rustig en vrij warm najaarsweer

  • Rustig najaarsweer
  • Zacht met in het zuiden ruim 20 graden
  • Later in de week wat wisselvalliger

Een vleugje nazomer gaat misschien wat te ver, maar het weer ziet er komende week helemaal niet slecht uit. Met een naar zuidzuidwest draaiende wind wordt zachte lucht aangevoerd. Vooral in het zuiden kan de temperatuur in de loop van de week op ruim 20 graden uitkomen. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af. Het weer staat in het teken van verschillende hogedrukgebieden die invloed op ons weer uitoefenen. Toch bereikt af en toe een zwakke storing ons land, zoals later op de woensdag. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht, maar de paraplu zal dus af en toe even nodig zijn in week 1. De wind houdt zich eerst rustig, maar trekt richting het weekend vooral in het noordwestelijk kustgebied aan. Dan stijgt ook weer de buienkans, zeker aan zee.

Week 2: 10 tot 17 oktober: Even koeler en wisselvalliger, daarna zacht?

  • Tijdelijk wat frisser
  • Toenemende buienkans
  • Half oktober kans op zacht herfstweer

In de tweede oktoberweek lijkt een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en Ierland ons weer te bepalen. Lagedrukgebieden komen vooral boven Scandinavië voor en in onze omgeving staat een westelijke tot noordwestelijke stroming. Er stroomt koelere lucht ons land binnen, maar écht fris wordt het nog niet, omdat het water van de Noordzee relatief warm is. Door het grote verschil tussen de koude bovenlucht en het warme zeewater, ontstaan de actiefste buien in deze tijd van het jaar boven zee. De kustregio’s kunnen dan ook de meeste regen verwachten. In het binnenland valt het mee met de hoeveelheid buien. De middagtemperatuur schommelt rond normaal met 14 of 15 graden. Tijdens opklaringen is kans op nachtvorst. Later in de week draait de wind mogelijk wat meer naar een zuidoostelijke richting. Er zijn signalen voor flink hogere temperaturen, mogelijk in de buurt van 20 graden. Lang duurt deze opleving van de temperatuur overigens niet.

Week 3 & 4: 17 tot 31 oktober: Zacht herfstweer

  • Zacht herfstweer
  • Hoeveelheid neerslag rond normaal
  • Kans op vroeg winterprikje klein

Over de tweede helft van oktober kunnen we kort zijn: de verschillende berekeningen laten geen duidelijk signaal zien wat betreft de luchtdrukverdeling. Waarschijnlijk waait de wind vooral uit de zuidwesthoek. De hoeveelheid neerslag is normaal, maar de temperatuur ligt zowel in de nachten als overdag enkele graden boven de gebruikelijke temperatuur van eind oktober. Dit komt mede door het veel te warme zeewater van de Noordzee. De kans op een vroeg winterprikje met vorst in de nachten en zelfs een vlok natte sneeuw, is dus erg klein. Deze eeuw zagen we in 2003, 2008, 2010, 2012, 2015 en 2018 de eerste sneeuwvlokken in oktober. In 2003 bleef de sneeuw op 24 oktober op grote schaal even liggen en op 14 oktober 2015 kleurde de Vaalserberg boven 250 meter wit.

Samenvatting: Oktober zachte herfstmaand en minder nat dan september

Na een rustige, overwegend droge en zachte eerste oktoberweek, met regionaal temperaturen boven 20 graden, wordt het tijdelijk wat koeler en wisselvalliger. Daarbij is kans op nachtvorst als het even goed opklaart in de nachten. De tweede helft van de maand lijkt zacht te verlopen. Kletsnat, zoals het in september was, lijkt het daarbij niet te worden.

Bron: weer.nl