Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27-09-2022

Het Atlantische orkaanseizoen is dit jaar een bijzondere. Na eerst 3 tropische stormen, was het vervolgens lange tijd helemaal stil in het Atlantische bassin, waaronder ook de Caribische Zee en de Golf van Mexico, en deze maand kwam het ineens tot meerdere tropische stormen en zelfs orkanen. Vorige week waren er maar liefst 4 systemen tegelijk actief, waarvan op dit moment orkaan Ian nog over is. De snel activerende orkaan trekt vandaag over het westen van Cuba en vervolgens zijn pad de komende dagen richting de Amerikaanse staat Florida.
De orkaan Ian ligt op het moment van schrijven boven Cuba, net ten noorden van de stad Pinar del Rio, met heel veel wind, windstoten en regen. De gemiddelde windsnelheid ligt nu rond 205 kilometer per uur, met nog zwaardere windstoten, en daarmee is het nu een orkaan in de derde categorie op de schaal van Saffir Simpson. Vanaf deze 3e categorie is er sprake van een zogeheten ‘major hurricane’, ofwel een zware orkaan.

Warme zeewater van de Golf van Mexico

Naar verwachting ligt orkaan Ian later vandaag alweer ten noorden van Cuba en komt dan boven het warme zeewater van de Golf van Mexico terecht, waardoor de orkaan nog iets verder zal gaan aansterken. Met gemiddelde windsnelheden rond 220 kilometer per uur komt de orkaan dan in de vierde categorie terecht. De vijfde categorie is de zwaarste op de schaal van Saffir Simpson, maar zover lijkt orkaan Ian niet te komen.

Westen van Cuba

Het westelijke deel van Cuba gaat nu gebukt onder de desastreuze windsnelheden en vooral windstoten. Ook valt er op grote schaal veel regen, waarbij er regionaal kans is op flinke overstromingen en modderstromen. De orkaan zwakt boven het eiland nauwelijks af.

Overstromingen en kans op tornado’s

Morgen trekt de orkaan verder naar het noorden en later noordoosten. De kern van de orkaan ligt dan nog boven het open water van de Golf van Mexico, maar de enorme regengebieden die om de kern heen draaien, weten de Florida Keys en het zuiden van Florida dan al te bereiken. Zij maken zich dan ook nu al op voor zware regenval en veel wind. Er is in de zuidelijke delen van Florida zelfs een kleine kans op tornado’s.

Landfall bij Tampa, Florida

Naar verwachting komt de kern van orkaan Ian donderdagochtend nog als een categorie 3 orkaan bij Tampa aan land, met dan nog windsnelheden van ongeveer 195 kilometer per uur, nog zwaardere windstoten en enorme neerslaghoeveelheden. Op sommige plaatsen wordt in korte tijd 150 tot 300 millimeter regen verwacht, en in de omgeving van Tampa Bay kan zelfs nog meer vallen. De zware neerslag breidt zich vervolgens snel uit tot in de centrale tot noordelijke delen van Florida, met ook daar risico op overstromingen en wateroverlast.

Zuidwesten van de USA

Later in de week lijkt er ook in het zuiden van staat Georgia en aan de zuidkust van South-Carolina veel neerslag te gaan vallen. Rivieren kunnen daardoor uit hun oevers treden, met ook daar nog kans op wateroverlast en overstromingen.

Bron: weer.nl