Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-06-2022

Ga ook eens een nachtje naar het strand! Het is in deze tijd dubbel en dwars de moeite waard. Er zijn nu zo veel bijzondere dingen te zien, af en toe lijkt het de Droomvlucht wel.

Er zijn nogal wat spectaculaire natuurverschijnselen te zien, deze dagen. Over lichtende nachtwolken hebben we het eerder al eens gehad; ze zijn al regelmatig gespot in de heldere zomernachten de afgelopen tijd en de komende nachten is die kans er nog steeds. Dan hadden we nog die geweldige supermaan. En nu zijn de omstandigheden om zeevonk te zien ook nog eens heel goed. Heb jij wel eens met je voeten in neonblauw oplichtend zeewater gestaan?

Alg

Zeevonk is niets anders dan een grote verzameling eencellige organismen die leven in zee. De ‘noctiluca scintillans’ – letterlijk te vertalen als ‘fonkelend nachtlicht’, is hoogstens een millimeter groot, en bij warm weer vermenigvuldigen ze zich heel snel. Ze worden gezien als algen – als ‘pantserwier’ om precies te zijn – en de soort houdt een beetje het midden tussen een plant en een dier, want deze alg heeft eigenschappen van beiden.

Waar komt dat blauwe licht vandaan?

Is de zee wild, dan zie je ze meestal niet, dan begeeft zeevonk zich naar dieper water. Maar is het rustig, dan zie je het vaak dichtbij het strand, in de branding. Als het water dan in beweging gebracht wordt, door golven, of doordat je er zelf doorheen loopt, zie je de felle blauwe gloed. Door de beweging ontstaat een chemische reactie, waardoor zeevonk even zijn felle blauwe licht produceert.

Lichtgevende organismen komen overal in de natuur voor. Niet alleen vissen en andere zeedieren gebruiken licht, maar ook sommige planten, zwammen en insecten. Enkele jaren geleden werd in Brazilië een lichtgevende kikker ontdekt. Het licht heeft verschillende functies. Soms is het bedoeld om een partner aan te trekken, soms juist om vijanden af te schrikken. Voor zeevonk geldt dat laatste.

Het licht van zeevonk is blauw, omdat dat in water het verst reikt, en andere zeewezens kunnen het goed waarnemen (rood licht kunnen veel zeedieren bijvoorbeeld niet zien). Het licht is zo fel omdat de chemische reactie een hele efficiënte is: alle energie die vrijkomt wordt omgezet in licht, en niet ook nog in warmte, bijvoorbeeld. En natuurlijk omdat er vaak miljoenen van die eencelligen bij elkaar op het water liggen.

Zo kun je zeevonk zien

Als door hoge temperaturen de algen flink aan het bloeien zijn geslagen, en er dus heel veel van zijn, kun je dus die felle blauwe vlakken tussen de golven zien. Door het gewoel van het water worden de organismen wat door elkaar geslagen en zo komt die chemische reactie op gang. Je kunt dat dus zelf ook doen, door het water in beweging te brengen. Er doorheen lopen, er een beetje mee plonzen. Ook lopend in nat zand kun je soms je eigen voetafdrukken blauw zien oplichten.

Het licht verdwijnt ook vrij snel weer, het duurt niet langer dan een seconde of twee. Zeevonk-algen zijn lichter dan water, dus ze zullen altijd weer naar de oppervlakte drijven. Als je flink in het water hebt geroerd en je hebt het licht gezien, duurt het dus even voor ze weer terug naar het oppervlak zijn gedreven en het weer een keer lukt.

Wanneer en waar kijken?

Wil je ook zeevonk zien? Dan is dit de beste tijd om het te proberen. In de loop van juni breidt de algenpopulatie meestal rap uit. Nu de temperaturen de laatste tijd goed beginnen op te lopen, is er al een paar keer flink wat zeevonk gespot. Hoe langer het warm is, hoe beter de algen kunnen ontwikkelen en hoe meer blauw er te zien kan zijn. Eind juni, begin juli is meestal het hoogtepunt van het zeevonkseizoen. Daarbij moet het dus ook heel rustig weer zijn. Warm, droog, en met weinig wind - en dan het liefst een paar dagen achter elkaar. Dat is precies wat er de komende dagen op het menu staat.

Zeevonk kan voorkomen langs de hele Noordzeekust. Waar precies, is nauwelijks te voorspellen, maar op plaatsen met een groot stuk ondiep water heb je goeie kansen. Katwijk is bijvoorbeeld een hele populaire zeevonkspot. (Het kan er overigens daarom ook flink druk zijn.) Uiteraard geldt ook: hoe donkerder het is, hoe beter en mooier je het kunt zien. Ga een keertje kijken, het is echt de moeite waard.

Bron: Weer.nl