Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-06-2022

Zomerse warmte hebben we natuurlijk al lang en breed gehad, maar morgen begint de zomer pas officieel. Op deze langste dag van het jaar krijgt het weer ook meteen weer zomerse trekjes.

Dit weekend werd de hitte juist helemaal verdreven door een koufront dat lang in onze omgeving bleef slepen. Zaterdag was de frissere lucht al te voelen toen de wind naar noordwest draaide, en gisteren was het vrijwel overal koel, bewolkt en regenachtig. Hoewel we vandaag nog altijd met de laatste restjes van dat front zitten, ligt nieuwe warmte al weer voor ons klaar.

Daglicht

Dat treft, want morgen begint de (astronomische) zomer. Het is de dag waarop de tijd tussen zondopkomst en zonsondergang het langst is. De zon komt op om 5.18 uur, en gaat pas om 22.03 uur weer onder. Dat is een daglichtperiode van 16 uur en 45 minuten. Maar ook al is de zon al onder, het is niet meteen donker. Omgekeerd begint het ’s ochtends al ongeveer een uur voor zonsopgang licht te worden. Licht hebben we dus nog een stuk langer dan die bijna 17 uren.

Duisternis slaan we over

Als je een echte nachtbraker bent, of een hele vroege vogel, zal het je misschien ook opvallen dat het midden in de nacht nauwelijks écht donker is. In de meteorologie hebben we het pas echt over ‘duisternis’ wanneer de zon meer dan 18 graden onder de horizon komt. Boven die 18 graden, krijg je namelijk toch nog iets van het zonlicht mee. In deze tijd van het jaar zakt de zon niet verder dan die 18 graden. In theorie schemert het nu dus de hele nacht.

Die laatste fase van schemering voordat het echt donker is, noemen we astronomische schemering. Vanavond bijvoorbeeld, begint die astronomische avondschemering om 0.12 uur, en duurt tot 1.40 uur. Vervolgens begint acuut om 1.40 uur de astronomische ochtendschemering alweer, tot 3.09 uur. Voor ons is het dus eigenlijk maar 3 uur lang donker vannacht, maar échte duisternis is er vannacht helemaal niet.

Hogedrukweer

Wanneer morgen de zon opkomt op die eerste zomerdag, kunnen we daar meteen volop van genieten. Het belooft morgen een stralende dag te worden met enkel wat sluierwolken of een enkele stapelwolk. Een hogedrukgebied gaat zich weer nestelen in onze omgeving, en dat betekent dat de komende dagen erg zonnig gaan verlopen. Bovendien gaat de wind draaien naar meer oostelijke richtingen, en daarmee wordt droge en warme lucht onze kant op gestuurd.

Zomers, dan tropisch?

De temperaturen zullen dan ook gestaag gaan oplopen. Na deze wat koele maandag, maken we morgen al een sprong naar een graad of 24 in het binnenland. De dagen daarna gaat daar nog een schepje bovenop: woensdag staat er al 28 op de warmste plekken, donderdag kunnen we weer tropische waarden gaan halen (30 graden of meer). Wel lijkt het er nu op dat deze zomerse warmte aan het eind van de week ‘afgestraft’ gaan worden met een paar stevige regen- en onweersbuien. Tja: ook dat is typisch zomer!

Bron: weer.nl