Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 28-01-2022

Verloopt de aanloop naar het weekend vandaag nog rustig, morgen is er duidelijk meer wind en wordt veel zachtere lucht aangevoerd. Plaatselijk kan het dan 13 graden worden. Zondag komen de temperaturen weer iets lager, maar laat wel de zon zich af en toe zien.

Na de lange periode met rustig en saai januariweer, die gisteren werd afgesloten, hebben we de komende dagen een weerregime dat door meteorologen een westcirculatie wordt genoemd. Sterke westelijke winden op de Oceaan voeren dan de ene na de andere storing aan, maar tussendoor zijn er ook momenten dat het weer er even beter en ook rustiger uitziet.

Vandaag eerst af en toe zon

Zo’n dag is vandaag. Na een nacht met opklaringen, waarin de temperatuur in het zuiden plaatselijk tot dichtbij het vriespunt is gedaald, schijnt vanochtend de zon nog af en toe. Vanmiddag worden de wolken vanuit het westen dikker. Het blijft droog en bij een matige, later naar zuidwest draaiende wind is het niet koud. Op veel plaatsen wordt het 7 of 8, lokaal 9 graden.

Vannacht aantrekkende wind

Vanavond, vannacht en morgen komt het weer onder invloed van de volgende storing. De wind neemt toe en vooral vanavond en de komende nacht kan heel lokaal een beetje regen of motregen vallen. Grote hoeveelheden worden niet verwacht. De zuidwestenwind wordt aan zee krachtig en in het Waddengebied later hard, kracht 6 tot 7. Het wordt niet kouder dan 5 of 6 graden.

Morgen zeer zacht

Morgen blijft het stevig doorwaaien. Aan zee staat een krachtige tot harde zuidwestenwind. Verder wisselen uitgestrekte wolkenvelden, maar ook opklaringen elkaar af en zal de zon dus zeker af en toe te zien zijn. In het oosten en zuidoosten kan een spatje regen vallen, maar de meeste plaatsen houden het droog. Er wordt erg zachte lucht aangevoerd. Met middagtemperaturen van 12 of 13 graden is het dan ook veel warmer dan normaal in deze fase van januari.

Zondag rustiger

Zondag lijkt het weer op dat van vandaag. Na een nacht met minimumtemperaturen tussen 2 en 5 graden wordt het overdag tussen 7 en 9 graden. Daarbij schijnt de zon geregeld, maar drijven ook wolkenvelden over. De westelijke tot noordwestelijke wind is matig, kracht 3 tot 4.

Vanaf begin volgende week nog meer dynamiek

Vanaf begin volgende week schakelt de westcirculatie nog een tandje bij. Maandag komt vanuit het noordwesten een golf met koude (boven)lucht over het land. Er vallen diverse (winterse) buien die door af en toe zon worden afgewisseld. Verder trekt de wind flink aan, aan zee tot nu en dan stormachtig, kracht 8. Verder kunnen windvlagen met snelheden tot 90 kilometer per uur voorkomen. Dinsdag passeert een frontensysteem met regen en wind. Later volgende week wordt de bovenlucht opnieuw kouder. Het blijft waaien en de kans op winterse buien neemt toe.

Bron: weer.nl