Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 02-12-2021

Bijna ieder jaar is het weer spannend of het Sinterklaas gaat lukken om zonder problemen naar ons land te komen, maar tot op heden is het altijd nog gelukt. Ook dit keer was het weer raak. De Sint was er in eerste instantie niet en waar bleef de pakjesboot? Gelukkig is het ook dit jaar weer goed gekomen en zijn de schoentjes van de meeste kinderen goed gevuld. Soms was het even glibberen of onstuimig op de daken, maar tot nu toe hebben de pieten zich daar prima doorheen geslagen. Of dat ook komend weekend tijdens pakjesavond het geval gaat zijn? We gaan maar eens kijken!

Officieel is het zondag 5 december pas pakjesavond, maar omdat het dit jaar precies in het weekend valt, doet Sinterklaas niet moeilijk en komt bij velen de avond ervoor, zaterdagavond, al langs. Voor hem en de pieten ook veel handiger, want zo wordt de drukte over meerdere avonden verspreid.

Zaterdagavond

Daar waar de zaterdag nog vrijwel droog van start gaat, met in de ochtend zelfs nog even een glimp van de zon, trekt op nadering van een koufront rond de middag vanuit het westen steeds dikkere bewolking het land in en lokaal kan dan al wat lichte regen of motregen vallen. Gedurende trekt een lagedrukgebied over de noordelijke helft van het land en ‘s middags gaat het dan op steeds meer plaatsen wat regenen of miezeren. De hoeveelheden lijken vooralsnog mee te vallen. Pas tegen de avond, precies als de Sint en pieten het dak op moeten, volgen in het westen wat stevigere buien, mogelijk ook met onweer, en daar begint het ook iets steviger te waaien. Langs de westkust moet Sinterklaas dus qua weer even oppassen, in het binnenland is het druilerig, maar een stuk rustiger.

Zondagavond

Zondag, 5 december, verloopt juist precies omgekeerd. Daar waar de dag nog met een drup regen begint, wordt het gedurende de dag steeds droger en is er soms ook een gaatje voor de zon. Er wordt met een naar noordoost tot oost gedraaide wind wel koudere lucht aangevoerd, dus als er lokaal nog wat neerslag valt, kan dat zondag lokaal wel een winters karakter hebben. Na overdag maximaal 4 graden in het oosten koelt het in een groot deel van het land zondagavond en vooral in de nacht naar maandag flink af, tot dichtbij of iets onder het vriespunt. Sinterklaas moet dan ook rekening houden met lokaal glibberige daken en een extra warme trui voor hem en de pieten is geen overbodige luxe.

Na het weekend

Na het weekend blijft het eerst nog wat fris, met overdag 2 tot 5 graden, en vooral maandag meest droog weer. Vanaf dinsdagmiddag wordt het echter weer wisselvalliger en vanaf woensdag stroomt er met een zuidelijke wind weer iets minder koude lucht onze omgeving in. De middagtemperaturen komen dan rond 7 graden uit, met een mix van wolkenvelden, soms wat zon en af en toe een bui. De nachten kunnen nog wel koud zijn, met in de gebieden waar het tijdelijk opklaart en waar de wind even wegvalt toch nog temperaturen dichtbij het vriespunt.

Bron: weer.nl