Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 24-11-2021

Het zat al een tijdje in de weermodellen, een koudere periode met kansen op vorst en winterse neerslag. Tot de eerste officiële vorst van het winterhalfjaar is deze week al gekomen, maar winterse neerslag is nog niet waargenomen. De kans is groot dat daar komend weekend verandering in gaat komen. Hoewel de details nog onzeker zijn, tonen vrijwel alle modellen regionaal kans op natte sneeuw. De eerste sneeuwvlokken zouden daarmee wel later zijn dan normaal. Gemiddeld komt het lokaal op 9 november al tot de eerste (natte) sneeuwvlokken.

Als we kijken naar het grootschalige patroon, dan bevindt een groot hogedrukgebied zich momenteel op de Atlantische Oceaan, terwijl lagedrukgebieden te vinden zijn boven Scandinavië. Morgen ontstaat er een nieuw, klein lagedrukgebiedje nabij IJsland. Deze zet koers naar het zuidoosten en zal komend weekend zorgen voor toenemende neerslagkansen in onze omgeving. Bovendien brengt het lagedrukgebiedje een portie koude lucht met zich mee, zeker op hoogte. Daardoor neemt de kans op winterse neerslag duidelijk toe.

Zaterdag een dag om in de gaten te houden

Vrijdag trekt in de middag en avond een storing van west naar oost over het land. Aan de voorzijde is de lucht nog vrij koud. In het westen ligt de sneeuwvalgrens eerst nog tussen 300 en 500 meter hoogte, in het oosten op 100 tot 300 meter hoogte. Tijdens intensievere neerslag kan de regen lokaal dan kortstondig gepaard gaan met wat hagel of natte sneeuw, maar tot een sneeuwdekje zal het waarschijnlijk niet komen.

In de nacht naar zaterdag komt zachte lucht het land binnen, maar 's ochtends probeert de koude lucht opnieuw een groot deel van het land te veroveren. Volgens de meeste modellen wordt het overdag amper 3 tot 5 graden met een sneeuwgrens die daalt naar 100 tot 400 meter. Door de nabijheid van het lagedrukgebied nemen de neerslagkansen ook toe, met enkele neerslaggebieden die om het lagedrukgebied heen trekken. Wanneer de neerslagintensiteit hoog genoeg is kan het regionaal tot (natte) sneeuw komen. Het is zelfs niet uitgesloten dat in de loop van zaterdag of in de nacht naar zondag lokaal een dun sneeuwdekje kan ontstaan, maar dan moet wel bijna alles goed vallen.

Onzekerheid

Er is nog veel onzekerheid tussen de verschillende weermodellen als het gaat om de details, met name voor zaterdag. Het Europese weermodel laat de kern in de laatste run bijvoorbeeld ten zuidwesten van ons land langs trekken, met als gevolg dat de meeste (natte) sneeuw voor onze zuiderburen is. Echter, Zeeland en Zuid-Limburg krijgen volgens het Europese weermodel ook een deel van de neerslagzone mee en bovendien vallen er vrijdag en zondag ook nog enkele winterse buien met natte sneeuw.

Het Duitse weermodel komt met een ander scenario waarbij het lagedrukgebied van noord naar zuid over het land trekt. Vooral aan de noord- en oostzijde van het laag zou het dan in de nacht naar zondag tot sneeuwval kunnen komen. Gezien het tijdstip, de temperatuur en de neerslagintensiteit zou het in Noordoost-Nederland tot een dun sneeuwdekje kunnen komen. Een flink verschil met het Europese weermodel dus.

Al met al is de kans dat het komend weekend ergens in het land tot natte sneeuw gaat komen groot. Mogelijk gebeurt dit al op vrijdagmiddag- of avond, maar ook in het weekend zijn er zeker kansen op de eerste winterse neerslag van het winterhalfjaar. Het blijven voorlopig wel kansen, want zekerheid is er nog niet. Vooral de timing en positie van het lagedrukgebied in onze omgeving zijn van groot belang. Iets om op te volgen de komende dagen.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 1744