Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-10-2021

De vulkaan Cumbre Vieja op La Palma, die sinds 19 september in eruptie is en nu dus al ruim 4 weken aan het uitbarsten is, vertoont nog altijd geen tekenen van verslapping. Steeds meer gebouwen en huizen op het eiland raken beschadigd, het gebied dat door lava wordt overspoeld groeit met de dag verder door en het totale schadebedrag wordt groter en groter. Ongeveer 7.000 mensen zijn geëvacueerd van wie er 1300 hun huis inmiddels kwijt zijn geraakt.

Ook al is de uitbarsting al meer dan 4 weken aan de gang, nog steeds spuit uit meerdere gaten op de top en langs de hellingen van de vulkaan met grote kracht lava, as, gesteente en vulkaangas, zoals SO2 (8300 ton per dag) en CO2 (ongeveer 100 ton per dag). Vooral de hoofdkrater is steeds bijzonder actief. Daar worden as, lava en gesteenten met bijzonder grote kracht omhoog geblazen. Het geluid dat erbij hoort, is dat van een straalmotor op volle kracht. Overal op het eiland kun je het dan weer aanzwellende en soms ook even wat afzwakkende geraas van de vulkaan horen.

Schade wordt dagelijks groter

Meerdere lavastromen banen zich een weg van de vulkaan door het lager gelegen gebied aan de voet ervan richting zee. Een nieuwe stroom staat op het punt de zee te bereiken. Omdat er op dit moment niet zoveel wind is, heeft de uitbarsting een grote invloed op de luchtkwaliteit op het eiland. Delen van de bevolking wordt af en toe gevraagd binnen te blijven, als de kwaliteit van de lucht te slecht is. Het vliegverkeer op de luchthaven van La Palma heeft veel last van asregens en ligt vrijwel stil. Inmiddels zijn meer dan 1800 gebouwen en woningen beschadigd of geheel verwoest, is ongeveer 740 hectare grond door lava overspoeld en hebben steeds meer bananenplantages van de vulkaanuitbarsting te lijden. Met tankschepen en mobiele ontziltingsinstallaties wordt geprobeerd de overgebleven plantages te besproeien, maar het is een moeilijke klus.

Video

Omdat de aardbevingen aanhouden (het zijn er dagelijks enkele tientallen) en er geen enkel zicht is op een snel einde aan de vulkaanuitbarsting, beginnen de autoriteiten en steeds meer inwoners van La Palma de moed een beetje te verliezen. Hoezeer ze ook tegen het natuurgeweld strijden, elke dag wordt de omvang van de ramp een stukje groter. En het feit dat het einde nog steeds niet in zicht is, maakt het moeilijk om de moed er nog een beetje in te houden.

Hoe lang gaat de uitbarsting nog door?

De uitbarsting van een vulkaan op La Palma die in de geschiedenis het langste duurde had een duur van 84 dagen. De huidige uitbarsting beleeft vandaag zin 30ste dag. De laatste uitbarsting van een vulkaan op La Palma voor de huidige was die in 1971. Toen was de vulkaan na een maand uitgeraasd. Nu heeft het er alle schijn van dat het nog een tijdje gaat duren. De uitbarsting van nu is hoe dan ook zwaarder dan die in 1971 en er is ook al veer materiaal dan toen uit de vulkaan gekomen. Schrikbeeld voor de inwoners van La Palma is de uitbarsting van een andere vulkaan op het eiland Lanzarote in de 18e eeuw. Die uitbarsting duurde destijds maar liefst 6 jaar.

Bron: weer.nl