Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-10-2021

Hetzelfde hogedrukgebied dat komend weekend meer invloed krijgt op onze omgeving, ligt nu al deels boven de Alpenregio. Het is er dan ook rustig weer en vooral richting het weekend krijgt de zon er meer ruimte en wordt het bovendien ook weer een stuk warmer. En dan is aan de ene kant heerlijk, maar aan de andere kant ook jammer, want op diverse plaatsen in de Alpen is afgelopen woensdag sneeuw gevallen en het merendeel daarvan zal dan helaas weer verdwijnen.

In de nacht naar woensdag trok er een koufront over de noordelijke Alpen en op veel plaatsen boven 1000 meter viel dan ook een mooie laag verse sneeuw. De sneeuwvalgrens lag gemiddeld tussen 950 en 1500 meter. De sneeuwval ging gepaard met ook een forse wind, waardoor het guur en koud was, maar toen de wind eenmaal ging liggen, was het op verschillend plekken aan de noordzijde van de Zwitserse, Zuid-Duitse en Oostenrijkse Alpen een waar winterwonderland, met een sneeuwlaag tot regionaal zelfs 20 centimeter. Op de hogere bergtoppen viel nog meer en zelfs sommige (wat hoger gelegen) dalen kleurden een beetje wit. De zuidelijke delen van de Alpenkam bleven meest droog.

Sneeuwvalgrens

De sneeuwvalgrens was op de bergen ook heel mooi zichtbaar, met in veel dalen nog de prachtige groene, maar vaak ook al herfstachtige kleuren in de natuur, en verder naar boven de geleidelijke overgang naar het winterse wit. Uiteenlopend van een dun poederlaagje naar een prachtige, verse sneeuwlaag van soms dus tientallen centimeters dik. Helaas is het winterse weer van korte duur.

Hogedrukgebied nadert

Inmiddels heeft het hogedrukgebied vanuit het zuidwesten namelijk vooral de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen al bereikt, met daar een strakblauwe lucht en dus veel zon. In Oostenrijk is er nu op veel plaatsen nog bewolking aanwezig en valt af en toe regen in de hoger gelegen gebieden plaatselijk wat lichte sneeuw. De bewolking en neerslag trekken ook daar de komende dagen op nadering van het hogedrukgebied echter snel weg, waarna ook de oostelijke Alpenregio wordt overladen met zon en steeds hogere middagtemperaturen. Overdag stijgt de temperatuur er de rest van de week tot ruim in de dubbele cijfers, veelal tussen 10 en 15 graden.

Goldener Herbst

In Duitsland, maar ook in de Alpenlanden, spreekt men als het van dit stralende (herfst)weer is vaak van een Goldener Herbst – Gouden Herfst. Het spreekt tot de verbeelding, omdat je de mooie gele tot rode kleuren in deze tijd van het jaar natuurlijk steeds meer ziet verschijnen in de natuur en als de zon daar dan nog mooi op schijnt, lijkt er wel sprake van een gouden gloed. In de Alpenregio spreekt men in de huidige weerberichten dan ook over dat er na de korte winterse inval, weer sprake zal zijn van een Goldener Oktober.

Eerst nog koude nachten

Die heldere en vaak rustige nachten tijdens dat ‘gouden’ weertype, resulteren echter wel in relatief lage minimumtemperaturen. Vooral komend weekend schommelen de nachtelijke temperaturen op veel plaatsen rond het vriespunt. In de loop van volgende week stroomt echter voelbaar warmere lucht de Alpenregio in en dat wordt dan niet alleen overdag maar ook in de nachten goed merkbaar. De minimumtemperaturen komen dan, met uitzondering van de hoger gelegen gebieden, bijna niet meer onder het vriespunt uit.

Bron: weer.nl