Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 22-9-2021

Voor de vierde dag op rij stroomt lava uit een vulkaan op het Canarische eiland La Palma. Zondagmiddag barstte de vulkaan uit, iets wat al 50 jaar niet meer is voorgekomen op het eiland. De schade is nu al gigantisch. Wanneer de lavastroom de zee bereikt, ontstaat een nieuw gevaar.

Op dronebeelden is te zien dat meerdere lavastromen onderweg zijn naar de kust. Ze verwoesten alles op hun pad. Er zouden zeker 185 gebouwen zijn verwoest. De autoriteiten hebben sinds zondag ongeveer 6000 van de 83.000 mensen op het eiland geëvacueerd.

Explosies

Experts waarschuwen nu voor de gevolgen als de lava de zee bereikt. Dat kan bij dit soort gesteente leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen. De autoriteiten hebben daarom een deel van de zee bij het eiland afgesloten om toeschouwers op afstand te houden.

De lavastroom heeft een temperatuur van ongeveer 1000 graden en bevond zich dinsdagavond op ongeveer 2 kilometer van de kust. Toen bewoog de lava zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur. Het is nog onduidelijk wanneer de zee wordt bereikt, omdat de snelheid ook weer kan veranderen.

Materiele schade en evacuaties

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen door de uitbarsting van de Cumbre Vieja, maar er is wel veel materiële schade. De regionale leider Angel Victor Torres verwacht dat de schade kan oplopen tot 400 miljoen euro. Op het Canarische eiland bevonden zich op het moment van de eruptie ook Nederlandse toeristen. Er moesten tientallen van die vakantiegangers worden geëvacueerd omdat toegangswegen naar hun hotel geblokkeerd dreigden te raken door de vulkaanuitbarsting.

Bron: ANP