Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-9-2021

De meteorologische herfst is 1 september al begonnen, maar pas morgen, op 22 september gaat de astronomische herfst van start. De ‘echte’ herfst, voor niet-meteorologen. Maar voorlopig staat er nog weinig herfstachtigs op het programma.

Het exacte moment waarop de herfst begint is elk jaar anders. Woensdag, om 21.21 uur om precies te zijn, staat de zon loodrecht boven de evenaar en op dat moment duren dag en nacht overal op aarde even lang. Dat moment markeert de overgang naar het nieuwe seizoen. Omdat de baan van de aarde geen mooie cirkel is en we ook schrikkeljaren kennen, kan de dag soms wat verschillen. Meestal valt deze zogenoemde herfstequinox op 21 september; die datum onthouden veel mensen dan ook. Dit jaar duurt het dus een dagje langer.

Nazomeren

Niet dat het weer zich daar iets van aantrekt, want morgen wordt in vrijwel het hele land een heerlijke nazomerdag. Ondanks wat sluierbewolking schijnt de zon vrij uitbundig, en in de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen steeds helderder. Er is iets meer wind, vanuit het zuidwesten waait het matig op de meeste plaatsen, maar de temperatuur is met 20 of 21 graden toch echt wel aangenaam te noemen.

Donderdag

Vanaf donderdag verandert er wel iets, maar niet al te veel. Leek het er aanvankelijk nog op dat er een omslag zou komen naar meer wisselvallig weer, inmiddels zien de weermodellen dat weer anders. Er liggen wel storingen in de buurt, maar die lijken vooral voor een toename van de bewolking te zorgen. De zon komt er af en toe nog wel door en alleen in het noorden zou een buitje of wat lichte regen kunnen vallen. De wind trekt daarbij ook even aan. Aan zee komt een stevige windkracht 6 te staan.

Warm weekend?

Die wind en dat kleine beetje regen zal deze week het enige zijn dat aan de herfst doet denken, want na donderdag lijkt het weer even op te knappen. Vrijdag kan nog wat grijs beginnen, maar in de loop van de dag krijgt de zon steeds meer ruimte. Tegen het weekend draait de wind bovendien van zuidwest naar zuid, waarmee het nog iets warmer kan worden. Lokaal wordt het zaterdag en zondag mogelijk 24 graden.

Het lijkt erop dat in de loop van zondag er dan wel wat regen onze kant op komt, en ook op de langere termijn – volgende week – lijkt het al met al wat natter te worden, al zijn de neerslaghoeveelheden nog niet groot. De temperaturen gaan dan ook weer iets terug naar heel gemiddelde waarden. Voorlopig dus nog even een beetje nazomeren: ook dat is natuurlijk herfst.

Bron: weer.nl