Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-9-2021

Een uitbarsting van de vulkaanketen Cumbre Vieja, ergens in de komende periode op het Canarische eiland La Palma? Niemand durft het meer uit te sluiten nu de seismische activiteit rond de vulkaan sinds zaterdag 11 september drastisch is toegenomen.

Niet alleen zijn er al meer dan vierduizend – meest lichte – aardbevingen waargenomen, waarvan er ruim 900 konden worden gelokaliseerd, ook is de bodem van de vulkaan op de plek waar de druk van onderen toeneemt al zo’n 6 centimeter omhoog gekomen. Omdat het kerngebied van de aardbevinkjes zich langzaam naar het noordwesten verplaatst en de bevingen zich geleidelijk aan hoger in de aardkorst afspelen, heeft het er alle schijn van dat magma de kern van de vulkaan aan het binnendringen is. En dat zou op tijd van duur tot een uitbarsting kunnen leiden.

Vulkaanketen

De Cumbre Vieja is een groep vulkanen die het landschap op La Palma domineert. De keten telt ongeveer 120 vulkanen en is circa 18 kilometer lang. Het is een actieve vulkaanketen waarvan een van de vulkanen, de Teneguia voor het laatst aan het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw is uitgebarsten. Dat was de laatste vulkaanuitbarsting op Spaans grondgebied. Sindsdien is er alleen nog een uitbarsting onder zeeniveau geweest, in het water bij het eiland El Hierro.

Eerdere zwermen van vulkanische activiteit rond de Cumbre Vieja waren er in 2017, 2018, 2020 en nu dus dit jaar. Omdat de diepte waarop de aardbevingen zich afspelen afneemt, heeft het Spaanse vulkanologische instituut het stoplicht van de vulkaan, dat op groen stond omdat er geen gevaar voor een uitbarsting was, nu op geel gezet. Direct gevaar is er nog steeds niet, maar het instituut vindt wel dat er in de situatie rond de vulkaan sinds zaterdag iets is veranderd. Het sluit dan ook niet uit dat de seismische activiteit op La Palma de komende weken verder toeneemt.

Uitbarsting niet op korte termijn

Overigens moet de grond op de plek waar die nu aan het stijgen is nog veel verder omhoog komen, om een uitbarsting mogelijk te maken, zegt het instituut. Daarmee is de kans dat het op korte termijn al zover is, dus nog niet al groot. Een uitbarsting gaat er komen, zeggen de deskundigen, maar nog niet snel. Daarvoor moet er de komende tijd nog duidelijk meer gebeuren.

Rond de vulkaan op La Palma doen al lange tijd spectaculaire verhalen de ronde. Net na de millenniumwisseling kwamen geologen met het bericht dat het eiland La Palma zo onstabiel is dat één van de flanken van de vulkaan bij een eventuele uitbarsting van de Cumbre Vieja in zee zou kunnen vallen. Dat zou dan weer tot een tsunami kunnen leiden, met alle gevaren die daarbij horen voor de kustgebieden van Spanje, Portugal, het VK en de VS. Inmiddels is dat beeld bijgesteld en lijkt de structuur van het eiland La Palma veel stabieler dan destijds werd gedacht.

Bron: weer.nl