Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-9-2021

De grote natuurbrand, die in het zuiden van Spanje woedt in de Sierra Bermeja ten noorden van de kustplaats Estepona, is sinds vanochtend vroeg onder controle. Urenlange regenval in het gebied heeft de brandweer de kans geboden om de vuurzee te temmen. Het nablussen is inmiddels in volle gang en zal nog lang duren. De autoriteiten spreken wat dit betreft van een ‘gecompliceerde klus’. De meeste van de uit het gebied geëvacueerde inwoners zijn weer naar huis.

De natuurbrand, de ergste in het gebied in minstens 30 jaar, heeft inmiddels ongeveer 10.000 hectare aan natuurgebied in de as gelegd, in een gebied dat een omtrek van 83 kilometer heeft. Gisteren brak het vuur in twee stukken, waarvan zich één naar het noorden en de ander naar het westen verplaatste. De vuurfronten in het zuiden en oosten waren al onder controle.

Onweersbui

Gisteravond verscherpte de situatie zich nog even toen een onweersbui vooral bij het westelijke front de wind deed toenemen. Het vuur verspreidde zich opnieuw verder en werd erg turbulent. Later in de avond en in de nacht kwam de regen en die bleek een belangrijke bondgenoot voor de meer dan 1000 brandweerlieden die met het bestrijden van het vuur bezig waren.

De regen hoort bij een lagedrukgebied dat vanaf de oceaan Portugal is binnengetrokken. De bijbehorende storing heeft in de buurt van Sevilla en Cadiz op diverse plaatsen al meer dan 20 millimeter in de regenmeters gebracht. In het gebied van de brand was vanochtend tot 10 uur tussen 10 en 15 millimeter regen gevallen, genoeg om het vuur onder controle te brengen.

Na woensdag weer droog

Trekt de meeste regen later vandaag naar het noorden en oosten weg, morgen kunnen in het gebied opnieuw een paar buien vallen, maar dan wordt minder regen verwacht. In de dagen daarna staat geen neerslag meer op het programma, keert de zon terug en wordt het warm. De autoriteiten hopen met het nablussen van de brand dan zover te zijn dat hij niet meer oplaait.

Vuur ontstond afgelopen woensdag

Het vuur ontstond afgelopen woensdag op zo’n manier dat de autoriteiten van brandstichting uitgaan. Meteen op donderdag en vrijdag breidde de brand zich snel in zuidoostelijke richtingen uit. In de omgeving van Benahavís en ook in de buitengebieden van Estepona volgden meteen de eerste ontruimingen. Steeds meer brandweerlieden werden bij het bestrijden van het vuur betrokken. Op een bepaald moment waren tientallen blusvliegtuigen actief.

Ondergroei is de boosdoener

Net als het westen van de VS, waar op diverse plaatsen ook immense bosbranden woeden, kampt Spanje met het probleem van de in de laatste jaren enorm toegenomen ondergroei. Doordat er voldoende regen is gevallen, is Andalusië op diverse plaatsen een stuk groener geworden, onder meer door de uitbreidingen van de bodembedekkers. Het zijn gewassen die in de zomer, als er nauwelijks tot geen regen valt, wel kurkdroog worden en gemakkelijk branden.

Deels zet de brandweer gebieden gecontroleerd in brand om natuurbranden, die uit zichzelf ontstaan of door kwaadwillende mensen worden gesticht, te voorkomen. Maar de gebieden waar ze kunnen ontstaan, zijn zo groot dat het niet makkelijk is om overal goed voorbereid te zijn. Dat blijkt ook nu weer, want de huidige brand is in hoog tempo veel groter geworden. Inmiddels is de discussie opgelaaid over hoe in de toekomst met dit soort situaties moet worden omgegaan.

Bron: weer.nl