Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-9-2021

Een warme dag vandaag met eerst veel zon wordt later in de middag en in de avond vanuit het zuiden gevolgd door een paar stevige regen- en onweersbuien. Ze luiden geleidelijk wat koeler weer in. Een weersomslag is het niet, want na een paar laatste buien morgen wordt het de dagen erna weer droog en komt de zon er goed door. En dat lijkt vervolgens lange tijd zo te blijven.

Tijdens de flinke opklaringen, die we de afgelopen nacht in Nederland hadden, is het in Eelde tot iets boven 8 graden afgekoeld. Alleen in het oosten van het land was het hier en daar nog even mistig, in de rest van het land kwam het niet zover en ook de mist in het oosten was in de vroege ochtend alweer verdwenen doordat de oostenwind drogere lucht aanvoerde.

Later (onweers)buien

Vandaag hebben we eerst veel zon en lopen de temperaturen snel op. In het westen wordt het ongeveer 22 graden, in het oosten kan het kwik tot 26 graden stijgen. Ondertussen ligt boven Frankrijk een gebied met regen- en onweersbuien klaar dat in de loop van de middag dichterbij komt. De bewolking neemt dan toe en in Zeeland verschijnen in de tweede helft van de middag al snel de eerste buien. Daarna breiden ze zich verder naar het noordoosten uit.

Tijdens de buien is er dus kans op onweer en ook lokale hagel is niet uitgesloten. Volgens de meeste modelberekeningen trekken de zwaarste buien over de westelijke helft van het land, maar in het oosten zijn de temperaturen het hoogst, dus ook daar kan een enkele van de buien zich behoorlijk ontwikkelen. Er waait een zwakke tot matige oostelijke wind. Zodra het gebied met buien passeert, draait de wind nar zuid tot zuidwest.

Vanavond en de komende nacht trekken de actiefste buien geleidelijk weg en komen er een paar opklaringen. Het wordt vrij nevelig en de temperaturen dalen niet verder dan tot 15 of 16 graden. In het zuidoosten van het land kan later weer een (onweers)bui over komen.

Morgen vooral in het oosten enkele buien

Morgen kunnen vooral in de oostelijke helft van het land nog een paar buien vallen, mogelijk met onweer. In de middag wordt het vanuit het westen op steeds meer plaatsen droog en komt de zon er wat vaker door. Toch blijft ook dan nog vrij veel bewolking over. De matige, aan zee soms vrij krachtige westelijke tot zuidwestelijke wind voert lucht aan waarin de temperaturen uiteenlopen van 19 graden in het westen tot 22 gaden op veel plaatsen in het oosten van het land.

Na morgen weer langere tijd droog?

Na morgen lijkt het weer voor langere tijd droog te blijven. Hoewel er nog steeds wat onzekerheid in de weerkaarten zit, lijkt Nederland aan de flank van een hogedrukgebied boven Scandinavië terecht te komen. De wind wordt dan oostelijk en storingen kunnen onze omgeving net niet bereiken. Als dit zo doorgaat, is het vanaf donderdag lange tijd droog met elke dag behoorlijk wat zon, maar af en toe ook bewolking. Met temperaturen tussen 19 en 22 graden is het daarbij steeds aangenaam. Ook volgende week verandert weinig, maar wordt het langzaamaan wel iets koeler.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 5771