Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 11-9-2021

Italianen krijgen de gevolgen van extreem weer nu letterlijk op hun bord. Een slechte tarweoogst zorgt voor problemen met de pastaproductie.

Pasta: het is bijna synoniem voor Italië. Penne, spaghetti, ravioli, farfalle, en nog een eindeloze lijst van pastavariaties waar Italië en Italianen mee vervlochten zijn. Het lijkt erop dat die innige relatie binnenkort onder druk komt te staan. De oogst van durumtarwe – een van de belangrijkste grondstoffen voor pasta – is niet goed gelukt dit jaar.

Canada

Verrassend genoeg komt de meeste tarwe die de pasta ingaat helemaal niet uit Italië, maar uit Canada. Zoals je je misschien kunt herinneren had dat land dit jaar te maken met ongekende hitte en droogte. Deze zomer werd in een Canadees dorpje zelfs een temperatuur van zo’n 50 graden gemeten. Ook had het westen van het land te maken met flinke bosbranden.

De zomer blijkt inmiddels behoorlijk schadelijk geweest te zijn voor de gewassen. De tarweoogst valt tegen. De export van graan vanuit West-Canadese havens lag in de derde week van augustus ruimt 40 procent lager dan vorig jaar, becijferde onderzoeker Quorum. Tegelijkertijd ging het elders ook niet best: ook de strenge Russische winter en de natte Europese zomer zorgden voor een lagere tarweproductie.

'Nog nooit meegemaakt'

Die schaarste zorgt voor tekorten en hogere productiekosten, waardoor de prijs van bijvoorbeeld een pak spaghetti in de Italiaanse supermarkten wel eens met vijftig procent zou kunnen stijgen. Dat zegt een topman van een van de grootste Italiaanse pastamerken. "Onze familie zit al 110 jaar in het bedrijf, maar dit hebben we nog nooit meegemaakt", zei hij.

Pastamakers in Italië zijn al massaal voorraden van het twee jaar houdbare graan aan het aanleggen, maar het essentiële onderdeel tarwegriesmeel is maar een maand houdbaar. Aiai, Italië met een pastagebrek, dat is toch niet voor te stellen..?

Bron: ANP