Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

16

Volgende update: 10-09-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Het is wisselend bewolkt en droog. In het noordoosten komen lokaal nog enkele mistbanken voor die spoedig zullen verdwijnen. Verder is er vandaag af en toe zon en in de middag en avond komen er stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling, met kans op hagel en plaatselijk veel regen. De temperatuur loopt op naar circa 23°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., in de avond wordt de wind in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig, 5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en komt er nog een enkele bui voor. De minimumtemperatuur komt uit op een graad of 16 en de zuidwestelijke wind is zwak tot matig, 2-3, langs de westkust af en toe vrij krachtig, 5 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag boven de Ierse Zee koerst gedurende de periode langzaam richting het zuiden van Noorwegen. In onze omgeving voert een zuidwestelijke stroming vochtige lucht aan die (op hoogte) onstabiel is van opbouw. Een trog, kort gevolgd door een hoogtetrog, bereikt aan het begin van de middag het zuidwesten en trekt in de middag en avond van zuidwest naar noordoost over het land. Zaterdagnacht en -ochtend wordt de stroming op hoogte anticyclonaal en passeert er aan de grond een zwak koufront, waardoor de onstabiliteitsdiepte sterk afneemt. De aangevoerde lucht blijft echter wel vrij vochtig onderin. Zaterdagmiddag en -avond zien we nog een ZW-NO georienteerde vore passeren (van oorsprong vermoedelijk een front), waarop de meeste neerslagactiviteit zich zal concentreren.

Over de gehele periode gezien houden we te maken met een zwakke zonale stroming, waarin de sturende druksystemen zich slechts moeizaam oostwaarts verplaatsen. Aanvankelijk hebben we in onze omgeving te maken met een (zuid)westelijke stroming onder invloed van een lagedrukgebied boven de Noorse Zee. Begin volgende week maakt deze plaats voor een hogedrukgebied dat vanaf Groot-Brittannië via de Noordzee naar Oost-Europa beweegt, waardoor de stroming bij ons tijdelijk aflandig wordt. Halverwege volgende week passeert er een lagedrukgebied waarna een uitloper van het Azorenhoog de regie overneemt en de stroming opnieuw zuidwestelijk wordt.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is er vrij veel bewolking met af en toe een bui of wat lichte (mot)regen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21°C en de zuidwestenwind is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag schijnt af en toe de zon, maar er zijn ook wolkenvelden en verspreid over het land is een bui mogelijk. Veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zwakke tot hooguit matige wind, 2-3 Bft., draait van zuidwest naar noordwest en het wordt 19°C of 20°C in het noorden en westen en 21°C in het midden en oosten. Ten zuiden van de grote rivieren kan het 22°C worden.

Maandag zijn er perioden met zon en met name in het noorden is nog een bui mogelijk. Elders is het droog. Waaien doet het niet of nauwelijks en het wordt op de meeste plaatsen 20°C of 21°C. In het zuiden en zuidoosten wordt het 22°C of 23°C, maar in het noordwesten wordt het niet warmer dan 18°C of 19°C.

Dinsdag schijnt geregeld de zon en is het aanvankelijk droog. Later op de dag neemt vanuit het zuidwesten de kans op buien toe. Er waait een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind, 2-3 Bft., en daarmee wordt weer warmere lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar 21°C tot 24°C en in het zuidoosten kan het 25°C worden.

Ook woensdag zijn maxima van 21°C tot 24°C mogelijk, maar de dagen daarna gaat het kwik weer langzaam omlaag. Vrijdag is het 19°C tot 21°C en in het volgende weekend zakt het kwik verder naar 17°C tot 19°C. Voor de tijd van het jaar zijn dit vrij gebruikelijke temperaturen. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en vanaf woensdag is weer kans op buien, mogelijk met onweer.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Geleidelijk afnemende neerslagkans; van 70% naar ca. 40%, bij temperaturen rond normaal.

Meteo Delfzijl – Geert Molema