Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 8-9-2021

Minstens zeventien patiënten zijn omgekomen in Mexico nadat zware regenval overstromingen veroorzaakte in een ziekenhuis in Tula, in de staat Hidalgo. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft laten weten zeer bedroefd te zijn door hun dood.

Door de hevige regenval maandagavond traden drie rivieren in Centraal-Mexico buiten hun oevers en overstroomden grote delen van het gebied. De overstromingen troffen onder meer de 100.000 inwoners tellende gemeente Tula en ook het ziekenhuis van Tula stond binnen enkele minuten onder water.

Coronapatiënten die er aan de beademing lagen konden niet van zuurstof worden voorzien omdat de generator van het ziekenhuis onder water stond. Dat heeft het hoofd van het Mexicaanse Instituut voor Sociale Zekerheid (IMSS) laten weten in een video die dinsdag door de regering werd gepubliceerd.

Reddingsoperaties

De overige 56 patiënten van het ziekenhuis in Tula zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht. Het water stond zo hoog dat reddingsoperaties vanuit het ziekenhuis werden uitgevoerd met kleine bootjes. Op beelden is ook te zien hoe medisch personeel de patiënten op stretchers door het water duwt.

De regering heeft het leger en medewerkers van de water- en elektriciteitsmaatschappij ingezet om de gevolgen van de overstromingen in Tula op te vangen. Twee andere mensen kwamen om in Ecatepec, een voorstad van Mexico-Stad. Daar veranderden straten door de overstromingen in rivieren veranderden, aldus de autoriteiten.

Aanhoudende neerslagkansen

In de omgeving van de Vallei van Mexico kwam in twee dagen tijd lokaal 100-150 mm aan water naar beneden. Ter vergelijking: in Nederland valt in heel September gemiddeld zo'n 75-80 mm neerslag. Ook de komende dagen valt er in het zuiden en midden van Mexico van tijd tot tijd neerslag.

Door: ANP/weer.nl