Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 1-9-2021

De meteorologische herfst is nog niet begonnen, of het weer lijkt een verassing voor ons in petto te hebben. Leek het er gisteren nog op dat het rustige weer van nu vanaf aankomende zondag door een wisselvalligere fase met naar zuidwest draaiende winden zou worden gevolgd, nu ziet het er ineens een stuk beter uit en lijken we naar een periode met mooi nazomerweer vooruit te kunnen kijken. Bijkomend voordeel is dat de eerste Grand Prix van Zandvoort in 36 jaar tijd droog en met zonnig weer zal kunnen verlopen, in plaats van in regenachtige sferen.

Veroorzaker van dit wellicht heel goede nieuws is een hogedrukgebied. Het ligt nu nog in het zeegebied tussen IJsland en Schotland, maar trekt de komende dagen naar het oosten en komt vanaf het weekend boven het noordoosten en oosten van Europa uit. Leek het er in de vorige computerberekeningen nog op dat dit hogedrukgebied zijn invloed op het weer bij ons in de loop van zondag zou verliezen, nu geeft het veel meer tegengas en kunnen lagedrukgebieden op de Oceaan hun invloed niet meer tot over het noordwesten van Europa uitbreiden.

Vandaag nog grijs

Vandaag, bij de officiële start van de meteorologische herfst, voet een matige noordelijke tot noordwestelijke wind nog wolkenvelden van de Noordzee aan. Het is op veel plaatsen dan ook grijs en in de gebieden aan zee kan uit de bewolking zelfs een enkel spatje motregen vallen. Verder blijft het droog en kan vanmiddag hier en daar ook de zon wel even door de wolken heen breken. De temperaturen lopen daarbij op tot tussen 18 en 20 graden.

Morgen in het zuiden al zon

Vanavond en de komende nacht vallen er wat meer gaten in de bewolking. Hier en daar kan het even wat nevelig worden of ontstaat een mistbank. Het koelt af tot ongeveer 9 graden op de koudste plaatsen. Morgen draait de wind in het zuiden al naar richtingen tussen noordoost en oost en stroomt daar droge lucht binnen. In het midden en noorden van het land blijft de wind nog een tijdje van zee waaien. Daar komen dan ook nog steeds wolkenvelden voor, terwijl in het zuiden de zon steeds beter doorbreekt. Later op de dag breiden die opklaringen zich ook noordwaarts uit. De temperaturen lopen uiteen van 18 graden in het noorden tot 22 graden in het zuiden van het land.

Na morgen overal mooi

Na morgen profiteert het hele land van de naar noordoost tot oost gedraaide wind. Vanaf vrijdag breekt een langere periode met droog weer aan. De zon komt er vaak en mooi door, maar af en toe drijft nog steeds ook wel wat bewolking over. Het blijft droog en de temperaturen gaan verder omhoog. Vanaf zondag lijken we dagenlang op 22 tot 26 graden uit de komen. Plaatselijk zou het zelfs 27 tot 28 graden kunnen worden!

Droge Grand Prix met veel zon

En voor Zandvoort: alle onderdelen van het drie dagen durende race-evenement lijken droog en met behoorlijk wat zon te verlopen. Vrijdag en zaterdag wordt het daarbij rond 20 graden, zondag kan de temperatuur tot 23 graden oplopen. De noordoostelijke wind is daarbij matig, kracht 3 tot 4, maar af en toe wel wat vlagerig. Alles lijkt dus mee te werken om er een prachtig evenement van te maken.

Bron: weer.nl