Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 30-8-2021

Met windsnelheden rond 100 kilometer per uur, nog windstoten tot ruim 130 kilometer per uur en veel regen trekt orkaan Ida momenteel over het zuiden van de Verenigde Staten. Met de desastreuse orkaan Katrina nog relatief vers in het geheugen, was het gisteravond wederom raak in New Orleans en omgeving. Orkaan Ida trok bijna hetzelfde pad als Katrina precies 16 jaar geleden, op 29 augustus 2005; vanaf de Golf van Mexico via New Orleans de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana in. In al die jaren na orkaan Katrina is er, mede door enkele Nederlandse bedrijven, flink gewerkt aan enorme waterkeringen en dijken, maar ondanks dat blijft het stijgende water een serieuze bedreiging voor de stad. Ook zit een groot deel van de inwoners zonder stroom door de zware wind en vele harde regen.

link video

Het oog van de orkaan wist afgelopen nacht de zuidkust van de Verenigde Staten te bereiken, met net voor de kust van Louisiana windsnelheden tot 250 kilometer per uur, ofwel een orkaan in de vierde en bijna de zwaarste categorie 5. Eenmaal boven land is Ida snel afgezwakt tot een categorie 2 orkaan en inmiddels is het nog ‘slechts’ een tropische storm, maar met nog steeds zware windstoten en extreme regenval. Regionaal is er in relatief korte tijd zo’n 250 millimeter regen gevallen en vooral rondom het oog van de orkaan kwam het tot hevig onweer. Ook tijdens het bereiken van de Amerikaanse kust had Ida nog windsnelheden rond 200 kilometer per uur en nog zwaardere windstoten en het regent er op veel plaatsen nog steeds erg hard. Lokaal kan er naar verwachting zo’n 300 tot 500 mm regen vallen.

Overstromingen en stormvloeden

In de stad New Orleans kwam het bovendien tot overstromingen door de stormvloeden, veroorzaakt door de orkaan. Het waterpeil is door de stuwing flink gestegen en daar bovenop kwam nog tot flinke golven die uiteindelijk ook de aan het water gelegen stad wisten te bereiken. Al enkele dagen geleden werd door autoriteiten gewaarschuwd voor metershoge stormvloeden. Als het licht wordt, zullen de reddingswerkers de zwaarst getroffen gebieden meteen proberen te bereiken om hulp te bieden.

Minder wind, maar nog veel regen

De storm trekt de komende uren met een noordoostelijke koers verder het land in en neemt dan ook steeds verder af in kracht. Vooral wat betreft de wind, want regionaal blijft het voorlopig regenen en kan nog heel veel vallen. In staten als Mississippi, Tennessee en Kentucky wordt de komende dagen circa 100 tot 200 millimeter regen verwacht en uiteindelijk zal het zelfs tot in de omgeving van New York en Washington hard gaan regenen op passage van de oud-orkaan.

Orkaan Katrina

Precies 16 jaar geleden kwam het op dezelfde plek tot een van de zwaarste natuurrampen in de Amerikaanse geschiedenis. De stad New Orleans stond toen door orkaan Katrina voor 80 procent onder water. Meer dan 1800 mensen kwamen door het natuurgeweld om het leven en velen waren in een klap dakloos. De schade liep toen op tot in de miljarden dollars.

Bron: weer.nl