Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-8-2021

Een flinke EF-2 tornado heeft maandagavond net over de grens met Groningen in de Duitse gemeente Aurich grote schade aangericht. Tientallen huizen raakten beschadigd, bomen waaiden om en blokkeerden wegen, beschadigden elektriciteits- en telefoonleidingen en ook waterleidingen en rioleringen liepen door de omgewaaide bomen plaatselijk schade op.

tweet

Vooral de dorpen Grossheide, Ostermoordorf, Westermoordorf en Berumerfehn werden getroffen. Meer dan honderd hulpverleners waren in de weer om waar nodig te helpen, puin te ruimen, straten weer begaanbaar te maken en mensen te helpen die niet in hun huizen konden blijven omdat ze te zwaar beschadigd waren. Voor zover bekend, ging het hierbij om vijf huizen. Volgens de brandweer was het na de tornado in het gebied één grote chaos.

Er kon zich een supercell vormen

Onder meer het Nederlandse KNMI had in zijn guidance al opgenomen dat zich bij de buien, die gisteravond rond een actief lagedrukgebied vanaf de Noordzee onder meer in Groningen, maar ook in het noordwesten van Duitsland het land op kwamen, een supercell kon bevinden.

tweet

Reden hiervoor was de zeer turbulente atmosfeer van dat moment. Niet alleen was er veel wind (ons Waddengebied mat enige tijd een windkracht 8 met in Lauwersoog een windvlaag van 106 kilometer per uur), ook was er sprake van windschering. Dit betekent dat de wind met de hoogte draaide en nog verder in kracht toenam. Uiteindelijk bleek het ook voldoende voor de vorming van een supercell, een bui die om zijn eigen as draait. Onder het draaipunt van de bui ontwikkelde zich een krachtige, wigvormige tornado die op de diverse filmpjes die ervan zijn gemaakt, goed te zien is.

Imposant

Het zag er allemaal imposant uit. Niet alleen de aanblik van de tornado, ook het geluid waarmee de passage ervan gepaard ging, was indrukwekkend. Om over de schade die in het gebied waar de tornado overheen trok werd aangericht maar te zwijgen. Die was soms apocalyptisch.

link

Nederland is door de supercell gespaard, de zware bui bleef enkele tientallen kilometers buiten Groningen. Wel was er aan het begin van de avond dus even erg veel wind in het Waddengebied en in het noorden en noordoosten van Nederland. De buien die daarbij wel het noordoosten van Groningen binnentrokken, hebben voor zover bekend geen schade aangericht. Wel viel gisteren in Lauwersoog in totaal uiteindelijk 32 millimeter regen. Het station was daarmee koploper van Nederland. In de rest van het land kwam regionaal tussen 5 en 10 millimeter omlaag.

Een andere tornado bij Kiel

Eerder deze week werd in de buurt van het Duitse Kiel op de Oostzee ook al een indrukwekkende tornado gezien. Het ging hierbij om een systeem dat zo een pagina in een tekstboek over het weer zou kunnen vullen. De tornado zag er klassiek uit, inclusief de buienwolk die erbij hoorde.

Bron: weer.nl