Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-8-2021

Meer dan andere jaren lijkt het dit jaar wel of we wereldwijd, maar ook in Europa door een aaneenschakeling van natuurrampen worden getroffen. De hitte en de branden in het zuidoosten van Europa zijn nog niet uit het nieuws, of een nieuwe brand in de buurt van Saint Tropez in het zuiden van Frankrijk grijpt sinds gisteren alweer om zich heen. En ook op diverse plaatsen in het hete en op dit moment gortdroge Spanje strijden brandweerlieden tegen natuurbranden. Rook van branden in Siberië is er voor het eerst ooit in geslaagd om de Noordpool te bereiken, meldt NASA.

In een gebied boven Siberië, dat van west naar oost ongeveer 3200 kilometer en van noord naar zuid ongeveer 4000 kilometer beslaat, waren op satellietfoto’s dikke rookwolken te zien, horend bij de vele honderden natuurbranden die in het gebied woeden. Een deel van die rook is bijna 3000 kilometer naar het noorden gedreven en heeft de Noordpool bereikt. Een ander deel van de rook is naar het zuiden getrokken en in Mongolië terechtgekomen. De hoofdstad Ulaanbaatar was bedekt met witte rook, zo meldde een Chinees persbureau. Ook in Canada en in de westelijke delen van Groenland was rook te zien. De branden woeden in Jakoetië, één van de koudste gebieden op aarde. Het is een regio die helemaal door naaldwouden wordt bedekt en waar het grootste deel van het jaar sneeuw ligt. De branden, ontstaan tijdens de hittegolven die het gebied deze zomer hebben getroffen, zijn op zich al bijzonder en de gevolgen ervan helemaal.

Ook VS en Canada zwaar getroffen

Andere natuurbranden zijn nog steeds actief in de Verenigde Staten en in Canada. Beide landen hebben vanwege de branden alarmfase 5 afgekondigd, wat betekent dat de branden zover uit de hand zijn gelopen dat geen van beide meer landen over voldoende middelen beschikt om het vuur effectief te bestrijden. Veel van de branden razen dan ook ongecontroleerd door en leggen grote natuurgebieden in de as. Ook in de VS en in Canada is de lucht vaak gevuld met rook.

In de VS werden op 15 augustus in het seizoen tot nu toe 40.364 natuurbranden geteld, die voor meer dan een miljoen hectare aan natuurgebied in de as hebben gelegd. Er waren 110 branden actief die door 25.685 brandweerlieden werden bestreden. Canada telde op 14 augustus 5.804 branden waarvan er nog 227 actief en niet onder controle waren. Honderden Mexicanen zijn in het land aangekomen om de lokale brandweer bij het bestrijden van het vuur te helpen. In Canada hebben de branden voor al bijna 4 miljoen hectare aan natuur in de as gelegd.

In Europa brandt het vooral in het zuiden

Dichterbij en in Europa woeden natuurbranden in Algerije (waar al 65 mensen zijn omgekomen), Griekenland en in Italië. Op Sicilië loopt de situatie steeds weer uit de hand omdat bijna dagelijks nieuwe branden worden gesticht. In Italië zijn op meer dan 500 plaatsen natuurbranden actief en hebben al 5 mensen de dood gevonden. Inmiddels worden ook bosbranden gemeld in Spanje en in Frankrijk. In Turkije woeden ook nog steeds natuurbranden, al leek het er vorige week wel op dat de branden bij Antalya onder controle konden worden gebracht.

Ook regen en overstromingen slaan hard toe

Behalve hitte en droogte, zorgen ook regen en overstromingen regionaal voor problemen. Zo was het zuiden van Japan de afgelopen week in het nieuws, waar de bevolking werd gevraagd een veilig heenkomen te zoeken tegen het door zware regenval in het gebied almaar wassende water. In het noorden van Turkije aan de kust van de Zwarte Zee vonden minsten 57 mensen de dood tijdens overstromingen door zware buien. Tien mensen worden er nog steeds vermist.

Eerdere overstromingen waren er begin juli natuurlijk al in België, Duitsland en in Nederland in Zuid-Limburg, later zorgde dezelfde storing ook voor grote problemen in het zuiden van Duitsland en in het Alpengebied. Verder waren er eerder dit jaar overstromingen in de omgeving van Sidney in Australië en hebben op dit moment ook diverse plaatsen in Afrika en Azië (India) last van wateroverlast tijdens de regentijd in die gebieden. Verder werd Haïti door een zware aardbeving getroffen en vreest de bevolking er nu de gevolgen van tropische storm Grace.

Nog eerder dit jaar in februari werd de staat Texas in de VS door een zware koudegolf getroffen. De lage temperaturen leidde er niet alleen toe dat tussen 210 en 702 mensen omkwamen, maar resulteerde ook in grootschalige stroomuitval en in grote schade aan leidingen, gebouwen en wegen. Even leek het erop dat het gehele stroomnetwerk van Texas onder de enorme vraag van dat moment zou bezwijken, maar dit kon worden voorkomen door delen ervan af te sluiten.

Veel van de rampen weer gerelateerd

Veel van de in dit verhaal genoemde natuurrampen van de afgelopen maanden zijn gerelateerd aan het weer en hangen samen met de hardnekkige drukverdeling waar grote delen van het Noordelijk Halfrond al tijden mee te kampen hebben. De ligging van hoge- en lagedrukgebieden, die nauwelijks van hun plaats komen, is er de oorzaak van dat het in sommige gebieden langdurig droog en heet is, terwijl andere delen juist koel zijn en steeds weer met regen te maken krijgen, die soms ook in wateroverlast resulteert. Een verandering in deze situatie is de komende weken nog niet in zicht.

Bron: weer.nl