Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-8-2021

Het herfstachtige weer, dat we gisteren in Nederland hadden, houdt ook vandaag aan. Was het toen de wind die een hoofdrol had, met in het Waddengebied korte tijd een windkracht 8 en in Lauwersoog een windvlaag van 106 kilometer per uur, vandaag is het een gebied met regen dat in de loop van de dag de aandacht voor zich opeist. Het trekt vanaf het einde van de ochtend over vooral het midden en zuiden en kan daar tussen 5 en 10 millimeter regen brengen.

Vanochtend is het eerst op de meeste plaatsen nog droog en kan de zon zich nog af en toe laten zien. Al snel worden de wolken vanuit het westen echter dikker en vanaf het einde van de ochtend trekt vanuit het westen een gebied met buiige regen het land binnen dat vanmiddag vooral over het midden en zuiden verder naar het oosten trekt. Het noorden en noordoosten van het land lijken grotendeels gemist te worden, als is ook daar een enkele bui niet helemaal uit te sluiten. Het noordoosten is wel het gebied waar de zon er het vaakste doorkomt.

Lage temperaturen

Is de westelijke tot zuidwestelijke wind aan zee eerst nog af en toe krachtig (kracht 6) later vandaag komt aan zee een vrij krachtige wind te staan, kracht 5. In het binnenland is de wind meest matig, kracht 3 tot 4 en de temperaturen lopen uiteen van 16 graden in het bewolkte zuiden tot ongeveer 18 graden nog in het noordoosten van het land. Het zijn temperaturen die erg laag zijn voor deze fase van augustus, al komen we ook weer niet meteen in de buurt van kouderecords.

Vanavond regent het nog af en toe, de komende nacht trekt de regen op de meeste plaatsen weg. Vooral in het noorden komen een paar opklaringen voor, in de rest van het land houden wolken de overhand. Het koelt in het noorden af tot ongeveer 11 graden, in de rest van het land wordt het onder de wolken niet veel kouder dan tussen 13 en 15 graden.

Morgen vaker droog en iets warmer

Morgen lijkt het op een lichte bui na op de meeste plaatsen droog weer te zijn. De kans op zo’n bui is het grootst in het zuiden van het land. Verder hebben wolken nog steeds de overhand, al laat de zon zich wel wat vaker zien dan vandaag, opnieuw vooral in het noorden en nu ook westen van het land. De westelijke wind is matig, in het Waddengebied af en toe vrij krachtig en de temperaturen lopen wat verder op dan vandaag; op de meeste plaatsen wordt het 19 of 20 graden.

Donderdag kan vooral in net noorden een enkele bui vallen, in de rest van het land overheersen de droge perioden en vooral in het westen kan ook de zon er af en toe doorkomen. De westelijke wind is matig en het wordt opnieuw tussen 18 en 20 graden.

In de nacht naar vrijdag passeert een storing die vrijdagochtend vroeg vooral in het midden en zuiden van het land ook nog tot een paar buien aanleiding kan geven. Later op de dag verbetert het weer op nadering van een hogedrukgebied en komt de zon er vaker door. De temperatuur loopt alweer wat verder op; op veel plaatsen kan het tussen 20 en 22 graden worden.

In het weekend opnieuw zomerweer

In het weekend lijkt zaterdag de mooiste dag te worden met behoorlijk wat zon, ook wel stapelwolken en temperaturen die in het binnenland op veel plaatsen tot 24 of 25 graden kunnen stijgen. In het noordwesten van het land wordt het een paar graden minder warm. Ook zondag lijkt een behoorlijke zomerdag te worden met dan temperaturen die in het zuidoosten van het land plaatselijk tot 26 graden kunnen stijgen. Omdat tegelijkertijd een storing dichterbij komt, neemt in de loop van de middag en avond wel de kans op een enkele pittige regen- of onweersbui toe.

Bron: weer.nl