Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-8-2021

Het belooft een onstuimige avond te worden met in de kustgebieden stormachtig weer. In het Waddengebied zou het wel eens tot een echte zomerstorm kunnen komen als daar de wind aan het begin van de avond aantrekt tot een uur lang windkracht 9. Daarbij komen ook nog eens flinke windvlagen voor. Er worden zelfs windstoten verwacht tot ruim 100 km/u. Het KNMI heeft daarvoor een code GEEL uit gegeven.

Op de campings in de kustregio’s is het geen pretje want het stormachtige weer gaat ook nog eens gepaard met stevige buien. De scheerlijnen moeten flink strak worden gezet want de vlagerige wind richt makkelijk schade aan.

Storm, windkracht 9

De laatste officiële storm was op 21 mei 2021 met in IJmuiden een uurvak gemiddeld windkracht 9. De vraag is of dit vanavond ergens op de Wadden ook gaat lukken, dan pas kunnen we spreken van een zomerstorm. De laatste officiële zomerstorm was vorig jaar op 25 augustus (IJmond, IJmuiden, Oosterscheldekering) en 26 augustus (IJmond, IJmuiden, Texel, Vlieland, Vlissingen, Oosterscheldekering). Deze kreeg een naam, storm Francis.

Zomerstormen bijzonder

Sinds 1904 is het in ons land op 38 dagen tot een officiële zomerstorm gekomen, waarvan 19 keer in augustus. Tot een zware zomerstorm kwam het op 27 augustus 1912 (Hoek van Holland 10 Bft) en 12 augustus 1914 (Den Helder windkracht 10) en natuurlijk 25 juli 2015 (IJmuiden windkracht 10). In het huidige klimaat, afgelopen 30 jaar dus, kwam het 12 keer tot een zomerstorm, dus gemiddeld een keer in de 2 a 3 jaar. Kijk je alleen naar augustus, dan kwam het 8 keer tot storm dus gemiddeld een keer in de 4 jaar. Best bijzonder, maar het kan allemaal nog erger.

Foto gemaakt door Bron: ANP
Haïti

Tropische storm Grace

Na de vernietigende aardbeving op het al zwaar getroffen Haïti krijgen ze er ook nog eens te maken met storm en veel regen. Momenteel trekt het centrum van de tropische depressie Grace langs de zuidkust van het Caribische eiland Hispaniola waar Haïti het westelijk deel van is. Naast een dikke windkracht 11 met nog zwaardere windvlagen valt er in korte tijd tijdens passage van de storm gigantisch veel regen. In het zuiden wordt 150 tot 250 millimeter regenwater verwacht, dat is 15 tot 25 emmers water per vierkante meter, met lokaal uitschieters naar 400 mm. Dat valt er bij ons in Nederland in een half jaar tijd! Dit zorgt voor overstromingen en modderstromen die nog meer schade op het eiland zullen aanrichten.

Bron: weer.nl