Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-8-2021

Nu de maximumtemperaturen van vandaag binnenstromen, wordt de schaal van de extreme hitte in Spanje duidelijk. Op moment van schrijven tellen maar liefst 76 van de 244 automatische officiële weerstations een maximumtemperatuur van 40 graden of meer en er komen zelfs 17 weerstations op 44 graden of meer uit. In Cordoba werd het 46,9 graden en een weerstation in Montoro, van het agrarische netwerk, mat een temperatuur van 47,2 graden.

De hete lucht vindt zijn oorsprong in de Sahara en stroomde de afgelopen dagen met een zuidelijke aanvoer Spanje binnen. Woensdag werden de eerste 40'ers gehaald en ook donderdag werd het op meerdere plekken ruim 40 graden. Gisteren werden er zelfs temperaturen gemeten van 45,5 graden in Granada, 45,9 graden in Cordoba en 46,2 graden in Montoro. En vandaag deed de hitte er dus nóg een schepje bovenop.

Stations breken records, maar geen all-time record

Meerdere weerstations braken de afgelopen dagen hun temperatuurrecords, zowel voor recordhoge minimumtemperaturen als recordhoge maximumtemperaturen. Het Spaanse all-timerecord is echter niet verbroken. Over dit all-timerecord bestaat nog wat discussie. In Spanje zelf wordt de 47,3 graden in Montoro op 13 juli 2017 erkend als hitterecord. Dit is hetzelfde weerstation als waar de hoogste waarde van vandaag werd gemeten. Omdat dit station geen onderdeel uitmaakt van het officiële netwerk van weerstations, maar van het agrarische netwerk, is dit record (nog) niet gevalideerd door de WMO, en daarom staat het officiële record op 46,9 graden, gemeten in Cordoba op dezelfde dag. Het hitterecord is vandaag dus niet verbroken, maar de maximumtemperatuur in Cordoba evenaarde de recordwaarde wel! Bovendien is het een augustusrecord en dus is de hitte sowieso extreem.

Nog even extreem heet

Het is nog niet gedaan met de hitte in Spanje. Ook morgen gaan de temperaturen op grote schaal weer boven de 40 graden uitkomen, al wordt het in het noordoosten van Spanje een fractie minder heet dan vandaag. In de zuidelijke regionen wordt opnieuw gewaarschuwd voor temperaturen boven de 44 graden en lokaal kan ook weer de 46 graden gehaald worden. Het is niet helemaal uitgesloten dat het hitterecord er morgen alsnog aan gaat.

Maandag gaan de scherpste randjes van de hitte er dan langzaamaan af. In het midden van Spanje maken de 40'ers dan namelijk plaats voor hoge dertigers en maximumtemperaturen van 40 graden en meer blijven dan echt beperkt tot het zuiden van het land. In het zuiden blijft het echter nog één dag extreem heet, want lokaal kan de temperatuur maandag nog altijd een keer uithalen tot 44 of 45 graden. Dinsdag kan het in het zuiden lokaal nog één keer 40 graden worden, maar de dagen daarna is het in ieder geval tijdelijk gedaan met de 40'ers.

Nieuwe hitte ligt op de loer

Het is nog wel even de vraag voor hoe lang de hitte dan wegblijft. Volgens de weermodellen ligt er volgend weekend alweer een nieuwe hitte-opstoot op de loer. Opnieuw worden er dan temperaturen in de 40 graden berekend, hoewel de pieken dan niet zo hoog lijken te liggen als dit weekend. Voor nu moeten de Spanjaarden zich maar even vastklampen aan de het feit dat het met de ergste hitte bijna gedaan is...

Bron: weer.nl