Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-8-2021

Het is zover: het hoogtepunt van de Perseïden, de jaarlijkse sterrenregen in augustus, komt eraan. Komende nacht zijn er wel 50 tot 70 vallende sterren te zien, als je een goed plekje hebt. Het weer lijkt aardig mee te werken.

Elk jaar trekt de aarde rond begin/half augustus door de meteorenzwerm van de Perseïden. Het hoogtepunt van die meteorenregen vindt meestal plaats op 13 augustus, zo ook dit jaar. Misschien heb je er al een paar gezien de laatste tijd, want ook in de nachten voor en na de 13e zijn er veel meteoren waar te nemen, met in zowel de nacht voor als de nacht na de 13e op het hoogtepunt zo'n 50 meteoren per uur. Het aantal meteoren neemt daarna wel rap af.

Hoe helder is het vannacht?

We beleven vandaag een prachtige zomerdag. Eventuele stapelwolken lossen vanavond grotendeels weer op, en ook vanavond laat en vannacht lijkt het op de meeste plaatsen helder te blijven. In het binnenland komen nog wel wat wolkenflarden voor, maar rond middernacht zijn die ook voor het grootste deel verdwenen. Wel is er in de loop van de nacht weer kans op mistvorming. Maar al met al ziet het er behoorlijk goed uit voor de sterrenfans. De minimumtemperatuur zakt op veel plaatsen naar zo’n 14 of 15 graden. Een beetje trui kan daar best tegenop.

Hoe en waar moet ik kijken?

Maanlicht kan soms een verstorende werking hebben op de zichtbaarheid van vallende sterren, maar vannacht is de maan maar voor 22% te zien en is dus nauwelijks een spelbreker. Wel kunnen andere lichtbronnen het een stuk moeilijker maken om vallende sterren te spotten. Je kan zelf ook nog het een en ander doen om je kansen te vergroten.

De meeste lichtvervuiling vindt plaats in en rondom grote steden. Het beste is dus om buiten stedelijk gebied naar de hemel te staren. Mocht dat niet mogelijk zijn, probeer dan in ieder geval uit het centrum van een stad of dorp te blijven en zorg dat er niet precies een lantaarnpaal of andere lichtbron staat op de plek waar jij naar de hemel kijkt. Ten slotte is de meeste meteoor-activiteit te zien in het noordoosten, dus kijk vooral in die richting.

Wat zijn meteoren eigenlijk?

Vallende sterren, ofwel meteoren, zijn niet echt sterren die vallen. Het zijn stukken materie, zoals rots en ijs die door ons zonnestelsel bewegen. Soms komen die rotsblokken in onze atmosfeer terecht. De meteoren bewegen met hele hoge snelheid en door wrijving met deeltjes in onze atmosfeer verbanden/verdampen die stukken materie dan. Daardoor is er een korte, felle lichtflits te zien, die we aanduiden als een vallende ster.

Bron: weer.nl