Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 27-7-2021

Zelf regen maken om droogte op te lossen. Eens in de zoveel tijd duiken berichten hierover in de media op. Ze hebben veel met elkaar gemeen. Altijd wordt een bijzonder techniek ‘met succes’ ingezet. Vervolgens is niet te bewijzen dat het niet het weer zelf was dat de regen bracht, in plaats van de nieuwe techniek. En: het probleem van de droogte blijkt gewoon aan te houden.

Eerder dit jaar waren het al acht staten in het door droogte geteisterde westen van de VS die, door ‘cloud seeding’ technieken in te zetten een einde zouden gaan maken aan de droogte in het gebied. Toe was het nog maart. Inmiddels weten we hoe succesvol die pogingen zijn geweest. De droogte in het westen van de VS is erger dan ooit, de hitte in het gebied ondraaglijk en de natuurbranden nemen er elk jaar catastrofalere vormen aan. Zelfs de enorme cumulonimbuswolken die door de branden worden gevormd verergeren de situatie met hun bliksems alleen maar, un plaats van dat de kleine wolkjes die door de mens worden ‘bewerkt’ ook maar enige vorm van verlichting brengen.

Nu claimt Dubai zelf regen te kunnen maken

En nu is het dan weer Dubai, dat het succes claimt een regenbui te hebben veroorzaakt door wolken in het gebied met drones aan te pakken. Die werden daarbij ‘geëlektrocuteerd’, waarna ze compacter werden en met elkaar samenklonterden. Vervolgens viel een waanzinnige bui.

tweet

Het verhaal is volstrekt ongeloofwaardig. De wolken die nodig zijn om de bui die Dubai trof te maken, zijn van een kaliber waarop geen enkele drone op wat voor manier dan ook maar enige invloed kan uitoefenen. Vergelijk een kolos met een omtrek van vele tientallen kilometers, die op 1500 meter hoogte begint en misschien tot wel 15 kilometer hoogte doorgroeit, met het formaat van een drone en je weet dat wat hier verteld wordt hilarisch en onmogelijk is. Dat het regende, had met de natuur te maken. Die wekte een bui op. Een bui die ook was gevallen als alle drones aan de grond waren gebleven. Als er zoveel water in de lucht hangt, komt het ook vanzelf wel omlaag.

Daarbij zijn de momenten waarop dit type wolken boven Dubai voorkomt zeldzaam, zeker in de zomermaanden. In de winter wil het er nog wel vaker tot zware buien komen, maar altijd als een storing passeert. Ook dan zijn er geen drones voor nodig om het (hard) te laten regenen en de straten onder water te zetten. Dat is ook het grote probleem: als het er een keer regent, gaat het zo hard dat al het water daarna vrijwel meteen weer wegstroomt. Een zeurend motregentje zoals bij ons vaak zou er veel meer zoden aan de dijk zetten.

Westen van de VS

Ook het westen van de Verenigde Staten kampt al jaren met een aanhoudende droogte, voor verschillende staten een reden om te experimenteren met methodes die regen kunnen stimuleren. De gebruikte methode van ‘cloud-seeding’ is omstreden en de effectiviteit ervan moeilijk te bewijzen. Bij cloud seeding voegen vliegtuigen of drones kleine deeltjes zilverjodide, die een op ijs lijkende structuur hebben, aan wolken toe. Waterdruppels clusteren zich rond de deeltjes, waardoor de structuur van de wolken verandert en de kans op neerslag groter wordt.

Omstreden methode

Volgens Weer.nl is het inzaaien van wolken met zilverjodide echter een zeer omstreden methode waarvan bovendien de effectiviteit nauwelijks te bewijzen is. Er werd in de jaren 30 van de vorige eeuw in nota bene ons land al ervaring mee opgedaan. Vliegtuigen van de luchtmacht bestrooiden toen wolken in het westen van Nederland met een mengsel van koolzuursneeuw en ijs. Later vielen er op diverse plaatsen enkele tientallen millimeter aan neerslag.

Was de proef daarmee een succes? Waarschijnlijk niet. Latere onderzoeken hebben uitgewezen dat die regen ook zonder het bestrooien van de wolken wel gevallen zou zijn. Het lastige is dat wolken, als ze zelf niet in staat zijn om neerslag te produceren, maar weinig water bij zich hebben. Bestrooi je dergelijke wolken met zilverjodide, dan kan er een klein beetje regen vallen, maar het is zo weinig dat het geen zoden aan de dijk zet. Brengen de wolken wel voldoende water met zich mee, dan zal het ook vanzelf regenen, zonder dat de wolken met zilverjodide bestrooid hoeven te worden.

Het kleine beetje regen dat valt verdampt meteen

Kleine beetjes regen zetten hoe dan ook geen zoden aan de dijk in de gebieden waar ze opgewekt zouden kunnen worden, omdat de verdamping daar veel hoger is dan de regen die je kunstmatig zou kunnen produceren, als dat al zou lukken. Het beetje dat dan valt, is zo weer weg. Vaak binnen een uur na het vallen ervan al. Het is ook daarom dat de getroffen gebieden nu zo droog zijn.

Zilver is op zichzelf niet schadelijk voor het milieu, maar de gebruikte zilverjodide verbinding is net zo giftig als lood. Verder moet je steeds met vliegtuigen de lucht in om wolken met zilverjodide te bestrooien. Telkens weer. Het weer is nu eenmaal een dermate grootschalig en ook dynamisch proces dat je enorme hoeveelheden zilverjodide moet gebruiken om een verschil te kunnen maken.

Anti-hagel kanonnen

Het kunstmatig opwekken van regen valt in de categorie hagel bestrijden met anti-hagel kanonnen. Al eeuwenlang geloven mensen dat die techniek effectief kan worden ingezet. Evenzo vaak is bewezen dat het inzetten van de kanonnen geen enkel nut heeft, behalve misschien het placebo-effect voor de gebruikers ervan. Anti-hagelkanonnen kosten een duit met geld. Een echte kostenbesparing kun je alleen dan bereiken door ze niet aan te schaffen en je te richten op technieken die de gewassen tegen hagelstenen kunnen beschermen, zoals netten. Daarvan is de effectiviteit wel bewezen.

Bron: Weer.nl